Vatrogasci Rovinjštine obilježili svoj dan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rovinjska Podrucna vatrogasna zajednica danas je svecano obilježila svog dan. Prvo dobrovoljno vatrogasno društvo u Rovinju je osnovano 1854. godine kada je evidentirana i prva intervencija, a danas je to rijec o profesionalnoj i vrlo dobro opremljenoj postrojbi.

- Na našem podrucju osim JVP Rovinj aktivno djeluju i Dobrovoljna vatrogasna društva Rovinjsko Selo, Bale, Kanfanar i Žminj. Ukupno imamo 282 clana, od toga 24 casnika, 34 docasnika i 133 vatrogasaca. Rijec je o zavidnoj vatrogasnoj snazi koja sa svojom obukom i opremljenošcu može efikasno odgovoriti na bilo koji izazov te kao takva daje sigurnost gradanima, kazao je Edi Mendica, zapovjednik JVP-a Rovinj.

Lani su vatrogasci intervenirali oko 290 puta, no nije bilo vecih i ozbiljnijih intervencija te znacajnijih povreda vatrogasaca. Ove su godine intervenirali 80 puta, a u tijeku su pripreme za predstojecu turisticku sezonu. Mendica je istaknuo takoder da su se vatrogasci s ovog podrucja aktivno ukljucili u izradu križa za poginule vatrogasce na Kornatima.



Svecanosti su prisustvovali, medu ostalima, gradonacelnik Rovinja Giovanni Sponza, nacelnik Opcine Bale Edi Pastrovicchio, nacelnik Opcine Žminj Aldo Bancic te predstavnici Opcine Kanfanar, Komunalnog servisa Rovinj, aktivne i umirovljene clanove rovinjske postrojbe te DVD-a koji djeluju na podrucju bivše opcine.

Bila je to prilika da se pokaže spretnost vatrogasaca i nova oprema. Prikazano je kako djeluje impulsna puška IFEX, koja služi za intervencije u manjim prostorima, ali se ne preporucuje u stanovima iz nje voda izlazi snagom od 440 kilometara na sat.


Podijeli: Facebook Twiter