Vatrogasci prosvjedovali u Zagrebu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stotinjak vatrogasaca iz gotovo cijele Hrvatske, okupljenih oko Odbora za vatrogastvo RH u Sindikatu državnih službenika i namještenika (SDLSN), danas su se s 50-ak vatrogasnih vozila provezli ulicama Zagreba i održali prosvjedni skup ispred Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), cije dužnosnike smatraju dijelom odgovornima za probleme u vatrogastvu.

Vatrogasci traže rješavanje svog radnopravnog statusa, integraciju broja 193 i zabranu preusmjeravanja broja 93 i 193 na 112, poštivanje Kolektivnog ugovora potpisanog s Vladom te donošenje novog Zakona o vatrogastvu. Traže izmjenu Vladine uredbe o smanjenju sredstava za place i materijalne troškove kako bi se sredstva svim postrojbama smanjila jednako, zatim, izdvajanje vatrogastva iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje i osnivanje ravnateljstva za vatrogastvo pod MUP-om te smjenu ravnatelja DUZS-a Damira Truta i glavnog vatrogasnog zapovjednika Mladena Jurina.

Predsjednik Odbora za vatrogastvo (SDLSN) Mladen Magdic kazao je novinarima da u prosvjedu sudjeluju vatrogasci iz javnih vatrogasnih postrojbi iz svih županija, osim Zagreba.



"U prosvjedu sudjeluju clanovi cetiri sindikata od njih pet, a sadašnjim stanjem u vatrogastvu nisu zadovoljni ni oni u dobrovoljnim društvima, koji po tri mjeseca cekaju dnevnice", kazao je Magdic novinarima nakon što je sindikalne zahtjeve iznio i ministru unutarnjih poslova Tomislavu Karamarku.

Dok su vatrogasci prosvjedovali na ulicama, u DUZS-u je održana posebna presica na kojoj je receno da Magdic obmanjuje javnost i da nema potporu zapovjedništava javnih vatrogasnih postrojbi.

"Ako je do prosvjeda i trebalo doci, on je održan na krivoj adresi jer su, po Ustavu i zakonu, gradovi i opcine, kao osnivaci, dužni financirati javne vatrogasne postrojbe", kazao je glavni vatrogasni zapovjednik RH Mladen Jurin. Podsjetio je da je država i ove godine s 330 milijuna kuna financirala javne postrojbe, iako nije dužna, te da se one gradonacelnicima trebaju obratiti za financijske probleme.



Na racun Magdica cule su se i optužbe da nastoji ispolitizirati vatrogastvo te da nema masovnu potporu vatrogasaca jer se na sastanku u DUZS-e, održanom  9. ožujka, iz ukupno 61 javne vatrogasne postrojbe, svih 53 tada prisutnih zapovjednika izjasnilo protiv njegovih aktivnosti.

Ravnatelj DUZS-a Damir Trut kazao je da Magdic "svake godine u ovo vrijeme istupa u medijima, stvara zbrku i anulira sve dobro u vatrogastvu". Potporu stajalištima celnika DUZS-a dao je i predsjednik sindikata vatrogasaca Zagreba Ivan Kožul rekavši da vatrogasci u Zagrebu svoje probleme rješavaju sa zagrebackim gradonacelnikom, bez obzira na to što im nije lako jer kao grad s najviše intervencija od države dobivaju manje sredstava od, primjerice, Gracaca.

Mladen Magdic je pak upozorio da lokalni celnici najavljuju da ce još smanjiti svoja davanja za javne vatrogasne postrojbe i ako država ne uveca svoja davanja, vatrogastvu prijeti kolaps. Kazao je da ce Karamarko danas zahtjeve vatrogasaca prenijeti premijerki Kosor, a njezin odgovor ocekuju danas ili sutra.

"Ako ne bude nikakvog pomaka, iduci put ce nas biti još više", najavio je Magdic. Kao vodu prosvjeda Magdica je danas nastojao diskreditirati i zapovjednik vatrogasne postrojbe iz Slavonskog Broda Ivan Vuleta tvrdeci da je Magdic 2003. godine bio dobio otkaz jer je pravomocno osuden za krivotvorenje svjedodžbe. To je Magdic odbacio kao neistinu, tvrdeci da je presuda bila oslobadajuca.


Podijeli: Facebook Twiter