Vatrogasci prijete prosvjedima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski vatrogasci ustali su protiv novog Zakona o radu u kojemu njihova profesija nije odredena kao posebna služba te im je umjesto smjenskoga uvedeno osmosatno radno vrijeme.

Predsjednik Sindikata vatrogasaca Hrvatske Mladen Magdic upozorava da državna vlast time direktno dovodi u opasnost sigurnost gradana jer vatrogasci više nece moci gasiti požare sve dok plamte, vec dok im traje radno vrijeme. A kada sat otkuca, po zakonu, trebali bi zatvoriti vodu i pustiti da sve ode u pepeo.

"Naši birokrati i državni tajnici po ministarstvima prepisivali su europske direktive kod izrade novog Zakona o radu, no zaboravili su na sitnicu, a ta je da postoje posebne službe i sve su nas strpali u isti koš s tajnicama, prodavacima i ostalim radnicima. U cijeloj Europi posebne službe, kao i u nas do sada, rade u smjenama po 12, 24 sata."

"Za realizaciju ovakvog nacina rada treba zaposliti još 5.000 vatrogasaca što Vlada nece dopustiti. Reagirali smo, pisali, tražili, no na naša upozorenja ostali su gluhi", veli Magdic. Dodaje da su prošlog tjedna tražili sastanak s premijerkom Jadrankom Kosor koja ih je prebacila na resorni MUP u kojemu u ponedjeljak imaju sastanak.

"Ukoliko se ove zakonske odredbe hitno ne izmjene dignut cemo sve JVP-ove i DVD-ove i idemo na Markov trg", porucio je Magdic.


Podijeli: Facebook Twiter