Vatrogasci obilježili dan svog zaštitnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko 150 vatrogasaca sudjelovalo je u nedjeljnoj procesiji u cast svog zaštitnika svetog Florijana. Pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava Buja, Umaga, Novigrada, Oprtlja i njihovo pobratimljeno društvo iz Žminja te kolege iz slovenskih Secovlja, Krkavca i Gradina prodefilirali su bujskim starogradskim ulicama, predvodeni limenom glazbom iz Svetog Lovreca, sve do župne crkve svetog Servula gdje je održana sveta misa.

Euharistijsko slavlje je predvodio dekan i katedralni župnik u Puli Vilim Grbac, koji je podsjetio da je sveti Florijan umro mucenickom smrcu 4. svibnja 304. ustrajan u svojoj vjeri i hrabrenju kršcana u vrijeme najžešcih progonstava te da je uvijek zazivan za pomoc u poplavama i vatrenim stihijama.



Blagdan svetog Florijana clanovi Javne vatrogasne postrojbe Rovinj iskoristili su za predstavljanje novog kemijskog odijela, nabavljenog ove godine i vrijednog cetrdeset tisuca kuna.

Zapovjednik JVP-a Edi Mendica istaknuo je da su ta odijela neophodno jer se na Istarskom ipsilonu svakodnevno prevozi cak šezdeset i osam vrsta opasnih kemikalija. Uz to, culo se i da su odijela korištena prilikom ispusta amonijaka u Mirininoj hladnjaci, odnosno na obližnjem Crvenom otoku kada je probijena boca klora.

Javna vatrogasna postrojba Labin angažirat ce uoci ljeta deset sezonaca radi ocekivanih brojnijih požara uslijed najave sušne sezone, najavio je njen zapovjednik Darko Vitasovic na prijemu koji je profesionalnim pumpjerima i clanovima DVD-a u povodu dana sv. Florijana, njihova zaštitnika, priredio gradonacelnik Tulio Demetlika. (L. J., K. F., N. O. R., I. R.)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU U PONEDJELJAK.


Podijeli: Facebook Twiter