Vatrogasci i komunalci zajedno na Valelungu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vec niz godina aktualna je problematika preseljenja vatrogasaca, koji trenutno na intervencije krecu iz samog središta Pule. Koliko je to veliki problem, možda najzornije docarava situacija ljeti, kada kolone turista blokiraju prometnice, a vatrogasci se moraju probiti do mjesta požara ili, još gore, do mjesta prometne nesrece negdje izvan grada.

Stoga se kao najizglednija lokacija za njihovo preseljenje, uz još dvije srodne djelatnosti - Pulapromet i Herculaneu, spominjala parcela na Monte Serpu, no prema najnovijim informacijama vatrogasci bi ipak trebali na Valelungu?!

Kako saznajemo u Gradu Puli, prema generalnom urbanistickom planu grada, prostor za smještaj Javne vatrogasne postrojbe Pula i drugih komunalnih poduzeca predviden je u sklopu Istocne poslovne zone - u blizini kružnog toka na križanju Valturske i Ulice Prekomorskih brigada.

"Pored navedene lokacije, postoji i alternativna na Valelungi, u krugu bivše vojarne Valelunga I (Duga Uvala) za koju je Grad Pula izradio elaborat prostornih potreba te od Središnjeg državnog ureda za upravljanje državnom imovinom zatražio da na Grad bez naknade prenese vlasništvo nad spomenutom vojarnom.

Naime, ona je svrstana u neperspektivne objekte Ministarstva obrane. Napuštena je, objekti u njoj su u potpunosti devastirani, a okoliš zapušten i neureden.

Cilj Grada je da se navedeni prostor stavi u funkciju kroz smještaj komunalnih poduzeca u vlasništvu Grada, i to Vodovoda, Plinare, Herculanee, Kaštijuna, Pulaprometa, Javne vatrogasne postrojbe Pula i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Pula, Pulskog poduzetnickog centra, Arhiva Ureda državne uprave u Istarskoj županiji, kao i veceg broja sportskih društava, od veslackog do ribolovnih", piše u odgovoru Odjela za informiranje.

Premještanjem svih tih institucija riješilo bi se, tvrde u Gradu, više problema koji muce Puljane.

"Ubrzanim razvojem grada povecan je i opseg posla koji navedene institucije obavljaju, što njihove sadašnje prostore cini neprikladnim za normalan rad. Isto tako, veliku poteškocu u pružanju usluga na trenutnim lokacijama predstavlja problem prometa, odnosno parkiranja. Posebno je to slucaj Javne vatrogasne postrojbe, koja je smještena u centru grada te je za vrijeme ljetne sezone njen rad znatno otežan zbog prometnog zagušenja", tvrde u Gradu.

U Gradu smatraju da bi preseljenje bilo dobro za gradane jer bi se na jednom mjestu pružale usluge više gradskih poduzeca, a lokacija je dobro prometno opremljena i imala bi riješeno parkiranje za više od 500 vozila koja su sada svakodnevno parkirana u centru grada.

"Želimo istaknuti da ce realizacija poduzetnickog centra znatno doprinijeti povecanju gospodarske aktivnosti i stvoriti priliku za nove poduzetnicke pothvate u našem gradu, što je posebno znacajno u teškim gospodarskim vremenima. Trenutna situacija u kojoj navedeni prostor propada i predstavlja sigurnosnu opasnost ne koristi nikome", tvrde u Gradu.

Na upit koliko je to realno moguce izvesti, kažu da ce realizacija i brzina preseljenja vatrogasnih postrojbi, komunalnih poduzeca i ostalih subjekata na Valelungu ovisiti o stavu Vlade kao predstavnika vlasnika tog zemljišta.

Govoreci pak o lokaciji predvidenoj u GUP-u, u Gradu kažu da se od mogucnosti preseljenja na tu lokaciju u sklopu Istocne poslovne zone nije odustalo, ali ce realizacija ovisiti o stavu Vlade RH oko lokacije Valelunga.


Podijeli: Facebook Twiter