Vatrogasci dobro gase, ali slabije prihoduju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na nacionalnoj razini u vatrogastvu je cijeli kokošinjac, a slicno je i u Istri, zbog cega predlažemo hitnu reorganizaciju, porucili su u ponedjeljak na konferenciji za novinare predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulic i SIK-ov povjerenik za vatrogasce Darko Vidmar. Potonji je istaknuo da se kolektivni ugovori u pojedinim Javnim vatrogasnim postrojbama ne poštuju.

- Porecki vatrogasci imaju kolektivni ugovor potpisan samo na dvije godine, dok je u drugim gradovima isti ugovor potpisan na neodredeno vrijeme. Osnivaci javnih vatrogasnih postrojbi, jedinice lokalne samouprave, ne ispunjavaju svoje obveze u potpunosti i ne uplacuju zakonom predvidena sredstva na racun vatrogastva, kaže Vidmar.

- Tako se dešava da u nekim postrojbama vatrogascima moraju smanjivati place zbog pomanjkanja sredstava na racunu. Primjerice, u Pazinu su vatrogasci na teškim mukama jer jedino Grad ispunjava svoje obveze, dok lokalne opcine kasne s placanjem svojih kvota. Pazinskim vatrogascima je placa smanjena za pet posto. Opcina Tinjan nije platila niti lipe za 2011. Jednako je u Umagu, gdje s placanjem kasni Opcina Brtonigla, te u Puli, gdje Opcina Barban svoje obveze takoder ne placa na vrijeme. Stoga predlažemo da se strucnjaci u vatrogastvu objedine i napokon odrede jednu zapovjednu liniju, a ne tri, koliko ih sada ima. MUP, Nacionalna središnjica za zaštitu i spašavanje i Vatrogasna zajednica tri su ustanove koje dirigiraju radom vatrogasaca. Usto, jedinice lokalne samouprave to sve placaju i pretendiraju da i one imaju pravo glasa. Tako ne valja, istaknuo je Vidmar.

Zapošljavaju po simpatijama


Bruno Bulic je dodao da su za takvo stanje krive jedinice lokalne samouprave.

- Neka se ne ljute gospoda u opcinama i gradovima, ali o vatrogastvu nemaju pojma i ne znaju kako se vodi takva profesionalna grana. Jedni dižu place, drugi ih spuštaju pa zapošljavaju ljude po simpatijama i zrmanskim vezama, pravi pravcati kokošinjac, koji je prisutan i na državnoj razini. Ovo je jedan cirkus kojemu treba stati na kraj jer se s poslom vatrogasaca nije za šaliti. Jedinice lokalne samouprave moraju shvatiti da svoje obveze prema vatrogascima moraju placati jer u slucaju nužde ne smije biti niti najmanjeg problema u tom poslu, zakljucio je Bulic.

- Place djelatnika Javne vatrogasne postaje Pazin zasad nisu upitne, kaže Serdo Šilic, zapovjednik pazinskih vatrogasca. Upoznat s dugovanjima opcina Pazinštine, zapravo suosnivaca, prema JVP-u, kaže da u ovakvoj situaciji vatrogasce spašava Grad Pazin sredstvima iz svog proracuna. Šilic pojašnjava da je smanjenje placa vatrogascima za pet posto rezultat dogovora u kolektivnim pregovorima.

Prema informacijama kojima Šilic raspolaže, zakljucno s 31. prosinca 2011., najveci je dug Opcine Tinjan, a iznosi 226 tisuca kuna. Opcina Cerovlje dužna je 19 tisuca kuna, Lupoglav 52 tisuce, Karojba 45 tisuca, Gracišce 62 tisuce i Sveti Petar u Šumi 44 tisuce kuna. Opcina Motovun jedina na vrijeme podmiruje svoje obveze.



Od barbanskog nacelnika Denisa Kontošica saznajemo da je dug Opcine Barban prema vatrogascima iznosio izmedu 150 i 200 tisuca kuna, no on je, kaže Kontošic, riješen lani. Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Pula Klaudio Karlovic potvrduje da Opcina Barban jedno vrijeme nije podmirivala svoje obveze prema pulskom JVP-u, koji ima 67 vatrogasaca. No, dodaje da se taj dug rješava i da problema više nema.

U Umagu kasnile place


Umaškom JVP-u, kako doznajemo od zapovjednika Marina Alessija, Opcina Brtonigla dugovala je za prošlu godinu oko 100.000 kuna, što je nedavno podmireno nakon naloga nadležnog inspektora.

- Za to vrijeme Umag je placao svoje obveze i pokrivao ostale, tako da place nikad nisu bile upitne. Dogodilo se samo jednom da su place kasnile desetak dana, i to u prosincu za studeni... U teškoj smo situaciji, jer su drasticno smanjena sredstava za održavanje standarda. U ovu smo godinu krenuli u startu s minusom od 300.000 kuna u financijskom planu pa se sada ceka odluka Vlade. Naime, od države dobivamo 72 posto sredstava, a ostalo placaju Umag, Novigrad, Buje, Grožnjan, Brtonigla i Oprtalj. S obzirom na to da nas sve manje mogu sufinancirati, lani su gradovi poskupili komunalnu naknadu, jer se iz tog prihoda financira vatrogastvo, objasnio je zapovjednik Alessio.

Po podacima Grada Umaga, koji ubire novac od ostalih gradova i opcina za vatrogasce, na dan 8. veljace dugove prema JVP-u imali su Brtonigla, Grožnjan i Oprtalj. Jucer su svoje obveze podmirili Buje i Novigrad. Jucer kasno popodne dobili smo nacelnika Brtonigle Doriana Labinjana, koji kaže da nije upitno da ce platiti sve što moraju. (C. B. GALIC, M. RIMANIC, T. GRBIC, T. KOCIJANCIC)

Kozlevac: Vatrogasci nemaju ujednacene place

Županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac za naš list je izjavio da je najveci problem u cijeloj toj prici država i neadekvatan zakon koji sada kulminira neplacanjem obveza. - U suštini, problem se stvara kad je novac u pitanju. Neke jedinice lokalne samouprave nisu redovite u placanju svojih obveza za vatrogasce, na što smo više puta ukazivali. Sada dolazimo u situaciju da u Istri svi profesionalni vatrogasci nemaju jednake place, što nije dobro. Srecom, profesionalizam istarskih vatrogasaca niti jedne sekunde nije bio upitan... Kada se išlo u decentralizaciju vatrogastva u državi, mislilo se da ce na lokalnoj razini problemi biti riješeni. No, ocito i u manjim sredinama ima problema, zakljucio je Kozlevac te dodao da je neravnopravan položaj istarskih vatrogasaca plod lošeg poslovanja, odnosno neplacanja obveza pojedinih opcina. (C. B. G.)


Podijeli: Facebook Twiter