Vatreno otvaranje Vodnjanskog ljeta

Paljenje velikog krijesa na placi (Danilo Dragosavac)
Paljenje velikog krijesa na placi (Danilo Dragosavac)

Mladi Leon Pacek prvi je skupio hrabrost za odvažni skok iznad, odnosno kroz ivanjsku vatrenu buktinju na Narodnom trgu u Vodnjanu u ponedjeljak navečer. Tim je krijesom svetog Ivana tradicionalno otvoren bogati program ovogodišnjeg Vodnjanskog ljeta, koji će se, kroz pučke fešte, izložbe, koncerte i druge manifestacije odvijati iduća dva i pol mjeseca u Vodnjanu, Galižani i Peroju.

Po starom običaju, večer uoči dana svetog Ivana Krstitelja, dakle 23. na 24. lipnja, Vodnjanci, točnije predstavnici svih gradskih kontrada, donose na središnji trg faše suhog granja i slažu ih na gomilu. Nakon paljenja vatri, što čini izabrana osoba, predstavnici ulica, a najčešće su to djeca i mladi, bacaju granje na lomaču.

Ove je godine čast paljenja krijesa pripala Sergiu Deltonu, predstavniku vodnjanske Zajednice Talijana, nakon čega su mladi razbuktali vatru. Tek je tada moglo početi atraktivno preskakanje krijesa, zbog čega se na placi okupila publika u velikom broju. A tko je najhrabriji i najspretniji, vidi se po tome kojim redoslijedom skaču - dok je plamen visok i jak na to se odlučuju samo najodvažniji, a što se s vremenom plamen smanjuje, igri se priključuju i ostali sudionici.

Da se vatra ipak ne razbukta u neočekivanim smjeru, brinuli su članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vodnjan, a za glazbeni ugođaj bila je zadužena grupa Fortunal. Večer u organizaciji Grada Vodnjana, lokalne Turističke zajednice i Zajednice Talijana nastavila se uz praćenje utakmice na otvorenom između nogometne reprezentacije Hrvatske i Meksika na Svjetskom prvenstvu. No, vatrena buktinja na placi u Vodnjanu, ma koliko bila jaka, nije na žalost gledatelja mogla pomoći rasplamsavanju "vatrenih" u dalekom Brazilu.

Otvaranje malonogometnog igrališta za Festival sporta

U subotu se u Vodnjanu održava prvi Festival sporta, namijenjen aktivnim sportašima, ali i rekreativcima. Program počinje u 9 sati inauguracijom novog malonogometnog igrališta, a tijekom dana igrat će se nogomet te odvijati malonogometni, teniski, boćarski, pljočkarski, street basket i šahovski turnir, zatim prezentacija motocross i ronilačkog kluba, održati mini kros utrka ulicama grada, kick boxing i taekwondo natjecanje te potezanje konopca. Program se odvija diljem Vodnjana, a proglašenje pobjednika je na Narodnom trgu u 21.30.

Istog dana u 10 sati u Peroju počinje tradicionalni Martulina kup, turnir odbojke u pijesku, dok se u Galižani na glavnom trgu od 19.30 odvija proslava sv. Petra i Pavla. U nedjelju u 11.30 sati okupljaju se starodobna vozila na vodnjanskoj Placi u sklopu 9. Histria Oldtimer Rallyja. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter