Vatreno krštenje novoga gračaškog vijeća

Lijevu stranu zauzeli su vladajući IDS-ovci, a desnu oporba (A. DAGOSTIN)
Lijevu stranu zauzeli su vladajući IDS-ovci, a desnu oporba (A. DAGOSTIN)

Kraj današnje sjednice gračaškog Općinskog vijeća bio je sušta suprotnost mirnoj uspavanci proceduralnog konstituiranja novog saziva do tada, a "zakrvilo" je na izboru potpredsjednika vijeća.

Nakon što je s deset glasova za i suzdržanim glasom Josipa Milanovića (Zeleni savez) za predsjednika Općinskog vijeća izabran Marijan Brozan (IDS), koji tu dužnost obavlja niz godina, te s istim ishodom za prvog potpredsjednika izglasan Antonio Putinja (IDS), zapelo je na izglasavanju drugog potpredsjednika za što je oporba predložila Mauricija Smokovića (HNS). No, pet oporbenih ruku u zraku nije bilo dovoljno, jer se šest IDS-ovih vijećnika suzdržalo od glasanja čime je prijedlog propao.

To je izazvalo salve protesta među oporbenjacima koji su se pozivali na Statut općine, točnije 31. članak u kojem piše da se "drugi potpredsjednik (bira) iz reda predstavničke manjine, na njihov prijedlog".

- Nije prošlo ni 15 minuta da ste prisegnuli da ćete poštovati Statut općine, a već ga kršite, predbacio je Brozanu Ivan Vojsković (SDP), dok se Marijan Milotić (HNS) zapitao čemu onda služi Statut. Brozan je odgovorio da je dao prijedlog na glasanje, ali nije prošao te da se drugog potpredsjednika može izabrati i na budućim sjednicama. U raspravu se uključio gračaški načelnik Ivan Mijandrušić (IDS) kazavši da "nitko ništa ne krši" te da je pravo vijećnika da budu suzdržani. Pozvao se na Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi koji donosi odredbu da se tek "u pravilu" (znači ne mora) drugi potpredsjednik bira iz redova predstavničke manjine. Na to mu je Vojsković (SDP) odgovorio da općinski statut ima veću težinu od zakonskih odredbi.

Viktor Vojsković (HSU) kazao da je Statut "zakon i obaveza" te da IDS ima većinu u Vijeću samo zahvaljujući D'Hondtovoj metodi, iako su oporbene stranke na lokalnim izborima dobile više glasova. Pozvao je vlast na prestanak podjela u Općinskom vijeću, a sličnim je apelom za suradnju uzvratio Mijandrušić ustvrdivši da "ne želi ratovati kao cijeli prethodni mandat".

- S obzirom na to da su samo tri glasa odlučivala o većini u Vijeću, pritužba je bila očekivana, odgovorio mu je Ivan Vojsković (SDP) i dodao da su im na koncu čestitali na izbornoj pobjedi. (A. DAGOSTIN)

Vijećnici postali Šuran, Lanča i Bažon
Prvog vijećnika s liste IDS-a Ivana Mijandrušića izabranog za načelnika zamijenit će 10. kandidatkinja s liste Irma Šuran. Vijećnički je mandat iz osobnih razloga u mirovanje stavio peti s liste IDS-a Denis Damijanić, kojeg će mijenjati Josip Lanča, sedmi, a istu je stvar napravila Morena Brajković sa šestog mjesta koju će mijenjati Alen Bažon, osmi na listi. IDS ima još tri vijećnika: Antonio Putinja, Marijan Brozan i Neda Jeromela. Koaliciju SDP-HNS-HSU predstavljaju Mauricio Smoković, Ivan Vojsković, Marijan Milotić i Viktor Vojsković, a Zeleni savez Josip Milanović.

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter