Vatreno i u Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mario Mandžukic raspametio je pulsku Portaratu. Gotovo tisucu navijaca na pulskom je trgu bucno, uz baklje i dimne zavjese, proslavilo izjednacujuci pogodak "vatrenih" protiv Italije. Bio je to znak za slavlje koje nije prestajalo do kraja utakmice, a proteglo se i nakon nje.

Pola sata prije pocetka utakmice Bilicevih izabranika na Euru navijaci su u velikom broju poceli pristizati u centar grada. Pocelo je s "Mojom domovinom" na Danteovom trgu, a nastavilo se sa "Zovi, samo zovi" na Portarati, a kako je pocela utakmica tako se napetost u zraku sve više osjecala. Pljeskalo se Pletikosi, strahovalo od Balotelija, proklinjalo dugo Pirla, no navijacima je nadu podizalo sjajno drugo poluvrijeme vatrenih.

Onda je Mandžukic donio olakšanje i Portarata je zapocela "gorjeti". Od tog trenutka centrom Pule je odzvanjalo "U boj, u boj", euforiju je cak izazvao i ulazak Eduarda, dok je kraj utakmice docekan s rukama u zraku.

Odmah nakon utakmice u Puli je zapocelo "trece poluvrijeme", intenzitet slavlja navijaca nije splašnjavao.

Zadovoljni su, vjerojatno, bili i navijaci koji su utakmicu pratili u pulskom Circolu. (G. ROJNIC, snimio D. ŠTIFANIC.)

Ne treba nam TV!


Na pulskoj Verudeli se drugo poluvrijeme pratilo s išcekivanjem našeg gola, a najviše peha imali su navijaci s Verude koji su se okupili "kod Šabanova kioska". Trenutke prije izjednacenja jednostavno nisu mogli pratiti jer se slika na ekranu svakih nekoliko minuta zamrzavala. Za hrvatski gol Mandžukica u 72. minuti saznali su "dojavama" i tad je puklo. Pocele su letjeti stolice, stakla razbijenih boca bilo je na sve strane, gorjele su bengalke, grmjele petarde , zaustavljao se promet.... Nakon euforije pokušavalo se "dovesti u red" televizor, ali bezuspješno.

- Neka netko javi da je 2:1 za naše. Ne treba nam TV! Kupi MaxTV, vikalo se. Kad bi se slika i uhvatila Talijanima se vikalo: špageti, špageti! Eduardu: Ajmo, sine Hrvatske!, a kad se u zadnjim minutama pocela skidati naša zastava u kaficu, tražilo se da se ostavi jer još ima vremena da bude 2:1 za naše. (T. GRBIC, snimio S. MILJEVIC)

Talijani u velikoj manjini


Da se nogometna utakmica izmedu Italije i Hrvatske igrala u kolovozu u barovima u Rovinju omjer izmedu navijaca dvaju timova vjerojatno bio uravnotoženiji i atmosfera napetija. U rovinjskom autokampu Polari kraj recepcije postavljen je šator za gledanje utakmica i tamo je bilo desetak Talijana koji su se oduševili prvim pogotkom, no nisu podcjenjivali Hrvate. I u hotelu Park su Talijanima podršku davali polaznici škole Scuola Italiana Design iz Padove, no oni su, za razliku od svojih profesora bilo nešto manje zagriženi za utakmicu.

U barovima u centru takoder se medu mnoštvom naših navijaca pronašao i pokoji gost iz Italije. Mauro i Massimo iz Lecca kraj Milana, koji su prvi put u Rovinju, utakmicu su u baru na rivi opušteno pratili okruženi hrvatskim navijacima. Oni su nakon prvog primljenog gola, odnosno sredinom prvog poluvremena, kazali da se nadaju da ce Italija pobijediti jer je igra i jednih drugih podjednake kvalitete.

Osim u barovima u centru navijaci su se skupljali po kvartovskim barovima i to naoružani navijackim rekvizitima. (M. MEDIC, snimila J. PREKALJ)

Pogled iz Trsta


U Trstu su u 18 sati kao ptice prije nevere automobili u inace prometnoj Ulici D'Annunzio - utihnuli. Nigdje nikoga. Osim dakako, u kaficu «Catina», hramu tršcanskih milanista prepunom tifosa. Clanke nitko više ne cita, sve su oci uprte u TV-ekran.

«Vincere» (pobijediti): najtiražniji sportski list La Gazzetta dello sport na drugoj stranici obnavlja Mussolinijev imperativ, slovima zelene, crvene i bijele boje. Italija je zadnji put pobijedila Hrvatsku 1942. godine, pišu. Modni kreator Ottavio Missoni nije mogao izbjeci susret s novinarima: Gazzetta mu je posvetila cijelu stranicu jer je 91-godišnji Ottavio roden u Dubrovniku pa može kompetentno odgovoriti je li to obicna utakmica ili pak derbi.
«S obzirom na povijesne okolnosti i pregršt granicnih prica vjerojatno se radi o derbiju» odgovara Missoni.

Komentarom se javila i lijepa Nina Moric, 35-godišnja Zagrepcanka koja se citateljima Gazzette predstavila kao vatreni navijac plavih. «Mali smo, ali velikog srca. Naši ce pobijediti jer su složni, prava ekipa», rekla je Moric.
Vecer uoci sudbonosnog dana, sve su talijanske televizije izvještavale o masovnom dolasku Hrvata u Poznan, o nazocnosti 200 hrvatskih huligana "okorjelih nacionalista, vicnih picu i tucnjavi". «Talijanski su navijaci u manjini, ima nas oko tri tisuce, mala grupica u odnosu na preko deset tisuca navijaca» piše list Corriere della sera i upozorava na moguce sukobe.

Pratimo talijanskog TV-komentatora, zanimljiva predstava, pocevši od nezgrapne dikcije: Srna postaje Šerna, Pletikos, Plezikož. (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter