"Vatreni" stigli u Manaus

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska nogometna reprezentacija doputovala je Manaus gdje je u srijedu u ponoć po hrvatskom vremenu očekuje susret 2. kola A skupine svjetskog prvenstva protiv Kameruna.

Za razliku od poznatog strip junaka Mister Noa koji živi u Manausu i zarađuje za život prevozeći putnike, turiste i avanturiste svojim malim avionom marke "Piper", 'Vatreni' su u 'srce džungle' doputovali udobnim i sigurnom zrakoplovom letom iz Salvadora.

Hrvatsku reprezentaciju dočekalo je 30 stupnjeva Celzijusa i 66 posto vlage. Međutim, vremenska prognoza za sutra je daleko nepovoljnija. Tijekom utakmice očekuje se temeperatura oko 30 stupnja, 90 posto vlage, te moguća kiša.

Manaus, čije ime na indijanskom narječju znači ‘majka bogova’ je glavni grad brazilske države Amazonas. Iz male riječne utvrde na Rio Negro pretvorio se u moderni suvremeni grad s gotovo dva milijuna stanovnika. Grad je osnovan 1669. godine i zanimljvo oko njega u radijusu oko 1,000 kilometara nema većeg grada pa se u Manaus dolazi jedino vodom ili zrakom. Smješten u srcu Amazone, najudaljeniji od svih, Manaus je definitivno najintrigantniji grad ovog SP-a.

"Presretni smo zbog toga što smo domaćini ovog prvenstva. Velika je stvar što se Manaus može predstaviti svijetu," kazao je mještanin Ezevaldo Costa, dok je Angela Sousa dodala: "Moramo turistima izraziti dobrodošlicu. Ovo je prvi put da se u Manausu događa ovako nešto veliko."

Krajem 19. stoljeća Manaus je zbog izvoza gume postao izrazito bogat grad, kao i najvažniji kulturni centar sjevernog Brazila. Lokalni moćnici željeli su Manaus transformirati u moderni europski grad i nazivali su ga 'tropski Pariz'. Razvijao se tri puta brže od New Yorka i dugo godina bio mjerilo modnih trendova i raskoši, poput Pariza i Londona. Iz tog vremena moći u Manausu su ostale brojne građevine, kao što je kuća Opere, Teatro Amazonas, koja je kopija pariške operne kuće (Grand Opera de Paris), crkva sv. Sebastiana, tržnica... Dvadeset godina kasnije su, međutim, pale cijene kaučuka. Propadanje svjetski poznate operne kuće postalo je simbolom propadanja čitavoga grada.

U novije doba porastao je interes za ovaj dio svijeta. Otkrivena je nafta u njegovoj blizini, a na važnosti dobiva i ekološki turizam. Manaus ima međunarodni aerodrom i razvijenu elektroničku i industriju kemijskih proizvoda. Izvozi se brazilski orah i guma.

Kako je Amazona poznata po ribi, krokodilima, voću i raznim drugim prehrambenim artiklima u samoj luci se nalazi i velika tržnica. Turistima su najzanimljivije pirane.

"Stranci najčešće traže pirane. Žele ih vidjeti, a mnogi i zbog toga jer je juha od pirana poznata kao afrodizijak", kazala je Kelly Oliveira, koja radi na tržnici.

Do izgradnje stadiona Amazonas, najveći stadion u gradu bio je Vivaldao , koji je otvoren 1970. godine, a čast da prvi igraju na njemu imali su Brazilci, kojima je to bila zadnja provjera uoči SP-a 1970. godine u Meksiku. Iako u Manausu danas nema ozbiljnijih nogometnih klubova, pomenut ćemo Nacional Football Club, najuspješniji gradski klub koji je nekada nastupao i u brazilskoj prvoj ligi. Manaus je uvijek bio poznatiji po borilačkim sportovima, a na sportskom planu proslavio se jiu-jitsom. U tom gradu stasali su brojni svjetski prvaci ove borilačke discipline, poput Fredsona Paixaoa, Wallida Ismaila, Saula Ribeira, Ronalda Souze, Bibiano Fernandes...


Podijeli: Facebook Twiter