Vatrene delicije budućih kulinarskih majstora

Učenice iz Zagreba nisu imale problema s vatrom
Učenice iz Zagreba nisu imale problema s vatrom

Osmo natjecanje učenika ugostiteljsko-turističkih škola u flambiranju slanih i slatkih jela PROMOjunior, održano je u petak u porečkom Obrtničkom domu, u organizaciji domaćinske Turističko–ugostiteljske škole Antona Štifanića.

Mladi su natjecatelji, uz puno treme i uzbuđenja, pokazali svoju umješnost i znanje u atraktivnoj i zahtjevnoj završnoj fazi pripremanja jela pred gostima - svojim vršnjacima, profesorima i strogim žirijem profesionalaca. Jela je trebalo preliti finim alkoholnim pićima i obaviti plamenom, čime dobivaju specifičnu aromu, a cijelu proceduru ostvariti brzo, diskretno i elegantno.

Najuspješniji su bili Marin Brajković i Eldin Husaković (mentorice Nikolina Mrčelja i Mladenka Žibert) iz Ugostiteljske škole Opatija. Drugo su mjesto osvojili Patricia Bandur i Ana Maria Carek (mentorica Svjetlana Jelić Večenaj) iz Ugostiteljsko-turističkog učilišta Zagreb, a treće Valentina Magdić i Karla Rendulić (mentori Igor Frketić i Zdenka Tomljanović) iz Trgovačko-ugostiteljske škole Karlovac.

Najatraktivnije jelo, karamelizirane palačinke s mousseom od malanzana, pripremili su Martina Cetina i Paula Dermit (mentori Igor Černjul i Grgo Komazin) iz Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula.

Odlučili su tako gastroekspertica i urednica Glasa Istre Vesna Medvedec, stručni učitelj iz labinske Srednje škole Mate Blažine Nevio Gašparini te kulinarski majstori Zoran Čobanov, Ivan Jušta i David Parencan.

U natjecanju su sudjelovali i Lea Dumić i Josip Kordić (mentori Antonella Miletić i Mirko Mikelić) iz Srednje škole Markantuna De Dominisa u Rabu, Vanja Bertetić i Andrej Vlahov (mentorice Sandra Živolić i Ivanka Kresina) iz Strukovne škole Eugena Kumičića u Rovinju te, van konkurencije, Nikolina Hercig i Damir Štefanić (mentori Feručio Smoković i Milan Olić) iz porečke TUŠ Antona Štifanića.

U sklopu natjecanja, u organizaciji domaćinske škole i Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, održan je i stručni skup za nastavnike ugostiteljske i hotelijersko – turističke struke, na kojemu je Jasenka Kapuralin iz Agencije za ruralni razvoj Istre predstavila projekt Key Q kao primjer dobre prakse suradnje Agencije i srednjih strukovnih škola. (K. FLEGAR; snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter