Vatrena rapska noć

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Usred velike fešte u Palitu na otoku Rabu, 50-ak metara od prvih stolova, gotovo u potpunosti je izgorjela jahta vezana u lučici Škver. Neki turisti pomislili su da je to drugi dio vatrometa priređenog nekoliko sati ranije povodom fešte. Oko 1 sat u noći na nedjelju, kad je na fešti koja se održava na platou u lučici, odmah uz more, još uvijek bilo više stotina ljudi, svi pogledi odjednom su se u čuđenju okrenuli prema buktinji.

Deseci ljudi, uglavnom domaćih, počeli su trčati prema jahti. Mladi su snimali požar i prenosili filmove na Facebook, a stariji u nevjerici gledali što se događa i zbrajali štetu.

U jednom trenutku netko je rekao da bi moglo doći do eksplozije, pa su se okupljeni počeli povlačiti na sigurnu udaljenost. Aparati su škljocali kad su došli rapski vatrogasci koji su u nekoliko minuta ugasili požar. Uskoro je došla i policija i počela odmicati ljude. No, za jahtu je bilo kasno, u nedjelju ujutro vidjelo se da je šteta praktički nepopravljiva.

- Požar smo ugasili pjenom i postavili smo eko branu da spriječimo onečišćenje mora. U brodu je bila plinska boca koja je prijetila eksplozijom, a mogao je eksplodirati i rezervoar. S obzirom da je temperatura deformirala ventil, bocu nismo mogli zatvoriti, pa smo je bacili u more da se ohladi, kaže tajnik DVD-a Rab Milivoj Ličina, potvrdivši da bi boca sigurno eksplodirala da je požar duže trajao.

Tako je, srećom, izbjegnuta mnogo veća tragedija koja se mogla dogoditi. Dok vatrogasci i policija nisu stigli, pojedinci su došli opasno blizu plamenu. U blizini je bilo maloljetnika i djece.

Po crvenoj boji jahte, vrlo brzo je utvrđeno da je riječ o brodu Marina Faflje Pinta, koji ga koristi za turistički prijevoz gostiju. Prema neslužbenim procjenama, šteta doseže više stotina tisuća kuna.

Tijekom požara i odmah nakon, pojedinci su tvrdili da su vidjeli kako se netko mota oko broda. Budući da je bila fešta, na kojoj je tijekom večeri i noći bilo više od  tisuću ljudi, mjesto gdje je brod vezan cijelo je vrijeme bilo vrlo frekventno. Moguće je da je do požara došlo i zbog kvara na samom brodu, odnosno njegovim instalacijama. Je li slučajno da je do nesreće došlo baš u vrijeme fešte, kad se na inače mirnom dijelu otoka skuplja jako mnogo ljudi, trebao bi pokazati policijski očevid.

Članovi DVD-a Rab došli su na mjesto požara na Škver izravno s drugog požara. Bilo je to u Barbatu, na početku naselja iz smjera grada, gdje je požar izbio na privatnoj kući. Tu dojavu vatrogasci su dobili u devet minuta iza ponoći. Kako se neslužbeno doznaje, stanar srednjih godina stavio je nešto kuhati i zaspao. Do dolaska vatrogasaca policija je već ušla u stan i spasila čovjeka. Potom je požar brzo ugašen i šteta na kući nije velika. Stanar je prevezen na hitnu pomoć, pa u KBC Rijeka. (Ivor BALEN)


Podijeli: Facebook Twiter