Vatra prijetila selima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Veliki požar koji je buknuo u ponedjeljak oko 14.30 u blizini Katuna Lindarskog kraj lokalne ceste Lindar - Žminj zadao je vatrogascima prilicno muke, a uspjeli su ga lokalizirati tek u 18.30 sati.

Unatoc naporima 48 vatrogasaca Javnih vatrogasnih postrojbi Pazina i Rovinja te Dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Pazina, Gracišca, Žminja i Sutivanca opožareno je više od stotinu hektara trave, niskog raslinja i mlade bjelogoricne šume izmedu naselja Katun Lindarski, Bolcici, Jašici i Stihovici.

Nakon što su vatrogasci obranili naselja, požar se s umjerenim južnim vjetrom širio prema sjeveru. Oko 18 sati najugroženije je bilo mjesto Jašici, a u gašenju brojnim je vatrogascima na terenu iz zraka pomagao i air traktor. U jednom se požar na desetak metara približio kucama u Lindarskom Katunu gdje su prvi u ispomoc stigli rovinjski vatrogasci koji su sprije širenje vatre u seli i preko ceste Lindar - Žminj. Oboružani granama smreke, kantama punim vode i cisternama, mještani Katuna Lindarskog takoder su bili spremni pomoci gasiti požar.

U Stihovicima, gdje su prvi na vatrenoj fronti bili pazinski vatrogasci, situacija je bila vrlo dramaticna, posvuda u zraku osjecao se vonj spaljene šume dok su mještani, u strahu za svoje domove, zabrinuta lica pratili razvoj dogadaja. S povremenim udarima vjetra vatra se ubrzano približavala selu, dok su vatrogasci prskajuci šmrkom dio šume gdje je oganj tek trebao naici utvrdivali "crtu obrane". Na lice mjesta promptno su stigli brojni pripadnici DVD-a Gracišce, pa je i ovo selo uspješno obranjeno.



Na teren je bio pozvan i kanader, ali je umjesto njega stigao jednako vrijedni "air traktor". Nakon lokalizacije, vatrogasci ostaju na požarištu cijelu noc. Premda zasad nije poznat uzrok ovog požara sumnja se da je ponovno u pitanju neoprezno spaljivanje korova na nekoj od poljoprivrednih parcela.

Posla su u ponedjeljak istarski vatrogasci imali i u Orihima, gdje je od 13 do 18 sati izgorjelo tri hektara trave i niskog raslinja, ali i jedna napuštena baraka. Gorjelo je i nedaleko od Marcane, kod Tronovih dvora, gdje je požar zahvatio površinu od dvije tisuce kvadrata trave i niskog raslinja. (Andelo Dagostin i Marica KOŠTA, snimio A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter