Vatra opet poharala Marleru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na poluotoku Marlera u Ližnjanu, tocnije na potezu izmedu starog kamenoloma i morske obale, u blizini vojnog poligona, u subotu oko 16 sati buknuo je požar koji se jako brzo proširio gustim suhim raslinjem i travom te prerastao u pravu vatrenu stihiju nošenu vjetrom.

Veliki oblak dima koji se širio iznad gotovo osam hektara zemljišta kojim je divljala vatra bio je jasno vidljiv i iz nekih dijelova Pule, a stavljanje požara pod kontrolu trajalo je dva sata.

U gašenju požara sudjelovala su 33 vatrogasca iz pulske Javne vatrogasne postaje te dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Ližnjana, Medulina i Pule.

Unatoc tome što je požar lokaliziran oko 18 sati, vatrogasci su neprestano kružili poljskim putovima oko zgarišta jer je mjestimice ponovo izbijala vatra iz tinjajuce trave. Iako se radi o nenaseljenom i zapuštenom podrucju, vjetar je u jednom trenutku potjerao vatru prema obližnjem naselju Monte Cristo, odakle je desetak mještana i vikendaša dotrcalo s kantama s vodom i vilama da pomognu u obrani svojih kuca.

- Vatrogasci su brzo došli ovdje gasiti da se požar ne bi širio, ali nije nam bilo svejedno, stvarno, jer se vatra nošena vjetrom brzo približavala. Zato smo izašli da barem vodom zalijemo onu liniju ispred vatre. Sva je sreca, vjerujte mi, da se vjetar okrenuo, jer tko zna što bi inace bilo. Ali ovo vec postaje jako sumnjivo jer isto podrucje je gorjeli i lani u ovo vrijeme i na jesen. Kao da se nekome ne da placati malcere i bagere nego radije ovako cisti teren, rekao nam je jedan od stanovnika spomenutog naselja.

Buduci da se do požarišta može doci putem koji vodi uz ližnjansku plažu prema poluotoku s divljim, stjenovitim plažama, u jednom je trenutku, unatoc policajcu koji je zaustavljao automobile da bi vatrogasci mogli proci, došlo do krkljanca, kao da kupace uopce nije interesiralo što ulaze u zonu požara.

Ništa bolje nije bilo niti na drugom prilazu požarištu koji vodi uz ruševine zgrade na Marleri prema starom kamenolomu. Na tom putu nije bilo policije pa su znatiželjnici automobilima prilazili vrlo blizu i gledali vatrogasce u akciji.

Pulski su vatrogasci u meduvremenu morali izaci i na drugu intervenciju jer je u Guranu u kasnim poslijepodnevnim satima izbio požar nešto manjih razmjera. (P. SOFTIC-MEHMEDOVIC, snimio S. MILJEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter