Vatikanski računalni stručnjak proglašen krivim

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vatikanski sud u subotu je proglasilo krivim računalnog stručnjaka Claudija Sciarpellettija zbog ometanja rada pravosuđa u istrazi curenja povjerljivih papinskih dokumenata u medije, za što je odgovoran bivši sobar pape Benedikta XVI.

Isti sud, koji je prošli mjesec proglasio krivim i bivšega sobara pape Benedikta XVI. Paola Gabrielea, Sciarpellettija je osudio na dva mjeseca uvjetno.

Optužnica ga je teretila za pružanje pomoći Gabrieleu pri otkrivanju podataka.

No sud je objavio kako smatra da je Sciarpelletti kriv samo za ometanje rada pravosuđe u istrazi, jer je tijekom istrage nekoliko puta izmijenio verziju događaja.

Paolo Gabriele, koji je osuđen za tešku krađu povjerljivih dokumenata Svete Stolice, među kojima su bila i osobna pisma pape Benedikta, 18 mjeseci zatvorske kazne služit će u kućnom pritvoru u svojem vatikanskom stanu i neće uložiti priziv na presudu. Gabriele će morati nadoknaditi i sudske troškove.

Tu je odluku donijelo četveročlano sudsko vijeće vatikanskog suda. Gabriele je proglašen krivim jer je zloupotrijebivši povjerenje, povezano s njegovom službom, "otuđio stvari koje su bile ostavljene i izložene njegovome povjerenju". (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter