Vatikanski dnevnik o ženama u "seksualnoj revoluciji"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vatikanski dnevnik L'Osservatore Romano u svom se mjesečnom prilogu za žene osvrnuo na žene katolkinje tijekom razdoblja "seksualne revolucije" koja je, kako se sa žaljenjem ocjenjuje, ostavila "veliki broj povrijeđenih" i dovela do sve većeg zadiranja države u obiteljska pitanja.

Povjesničarka i koordinatorica mjesečnog dodatka lista L'Osservatore Romano Lucetta Scaraffia podsjeća da je Crkva smatrana "neprijateljicom seksa" jer se protivila "seksualnoj revoluciji" koja je obećavala "sreću kroz zadovoljstvo".

"Seksualna revolucija je, međutim, ostavila veliki broj ranjenih na terenu: njezine žrtve se nalaze među mladima koje društvo jedva da štiti, tu su i žene koje nisu ostvarile svoje majčinske snove i samci koji se svaki dan moraju nositi sa svojom osamljenošću", ocjenjuje Scaraffia. Ona u tekstu "Kada država upravlja izborom na području reprodukcije" ističe da je to bila i prilika za državu da u mnogim zemljama uđe u živote ljudi, "odlučujući umjesto pojedinaca da li i kada imati djecu, a sve u cilju ekonomskih i društvenih zahtjeva".

U istom se dodatku nalazi i članak o istraživanju među tinejdžerima koji u seksu traže "protuotrov za prazninu" i tekst o rumunjskom svećeniku angažiranom na pomoći maloljetnim prostitutkama.

Prije dvije godine nekolicina je novinarki u L'Osservatore Romano, uz pomoć pape Benedikta XVI., pokrenula mjesečni dodatak na četiri strane "Žene, Crkva, svijet" kako bi dale jači glas ženama, koji se slabo čuje u crkvenim krugovima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter