Vatikan: Zaštita djece od seksualnog zlostavljanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vatikan će osnovati posebno povjerenstvo kako bi poboljšalo mjere za zaštitu djece od seksualnog zlostavljanja unutar Crkve, rekao je u četvrtak nadbiskup bostonski kardinal Sean Patrick O'Malley, javile su agencije.

"Do sada je bilo toliko usmjerenosti na pravosudnu stranu ovoga ali je pastoralni dio veoma, veoma važan. Sveti Otac je zaokupljen time", rekao je novinarima O'Malley član grupe kardinala G8.

Povjerenstvo stručnjaka će "proučiti ova pitanja i donijeti konkretne preporuke" za papu Franju i Vatikan, rekao je on.

Prijedlog, koji je u skladu s odlukama pontifexa emeritusa Benedikta XVI. u srijedu su donijeli članovi kardinalske komisije G8, a Papa ju je prihvatio u četvrtak.

Kardinal O'Malley, poznat po odlučnoj borbi protiv pedofilije u američkoj Katoličkoj crkvi, rekao je kako će povjerenstvo činiti dvanaestak osoba.

Ovlasti nove komisije bit će proširene, kazao je O'Malley, na programe za obučavanje svećenika, na sigurnost okružja maloljetnika, na provjeru ispravnosti budućih svećenika u svećeničkoj službi, na pastoralnu potporu žrtvama, a pozornost će se posvetiti i građanskim zakonima.

Danas je treći i zadnji dan razgovora iza zatvorenih vrata između osmorice kardinala, papinih savjetnika i pape Franje o prvim reformama u vatikanskoj Kuriji te o svakome uredu Rimske kurije koji vodi poslove opće crkvene uprave posebno. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter