Vatikan traži poslušnog biskupa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iz pouzdanih izvora saznajemo da je porecki i pulski biskup mons. Ivan Milovan svjestan i spreman da ga Sveti Otac, koji mu je povjerio pastirsku službu ove istarske biskupije (ucinio je to papa Ivan Pavao II. 1998.), makne s tog mjesta. Neki mu svecenici, medutim, preporucuju da sam casno odstupi.

Sada traje trka s vremenom i sve ce se, po svoj prilici, riješiti iducega tjedna, možda do utorka ili srijede. Zašto? Zato jer umjesto "neposlušnoga" biskupa - od kojega se sada traži da podigne tužbu na odluku državne uprave, koja je povrat dobara samostana u Dajli Katolickoj crkvi proglasila ništavnim, a on to odbija uciniti - treba pronaci poslušnoga biskupa koji ce to uciniti. Rok žalbe je do 14.-15. rujna.

Kako sada stoje stvari, aktualni biskup Milovan, koji je na stolicu poreckog i pulskog biskupa došao s mjesta rovinjskoga župnika, nece predvoditi svecanu misu u povodu velike rovinjske svetice, sv. Fume, koja se slavi 16. rujna.

Žalbu je važno pravovremeno uložiti ne zato jer talijanski benediktinci do svojih dobara, kako oni smatraju, kane doci preko hrvatskih sudova, vec zato da u Hrvatskoj konzumiraju sve pravne mogucnosti, sve stepenice, da bi predmet mogli proslijediti u Strasbourg.

Uz biskupovu sudbinu vezana je i sudbina njegova donedavna kancelara mr. Ilije Jakovljevica, kojem je istekao godišnji odmor i ciju kancelarsku funkciju obavlja generalni vikar mons. Marijan Kancijanic. Velecasni Jakovljevic bio je na dobrome putu da se vrati u biskupiju, ali je sada njegov dolazak i njegov položaj u poreckoj i pulskoj biskupiji upitan. Ovaj mladi i ambiciozni svecenik, angažirani kancelar, koji na rimskoj Gregorijani sprema doktorat iz kanonskog prava, po svoj prilici nece olako položiti oružje.

Tko ce zamijeniti ili bolje - tko bi mogao zamijeniti biskupa Milovana? Slijedom dogadaja moglo bi se zakljuciti da papa Benedikt XVI., koji imenuje biskupa na osnovi preporuka s terena, tj. crkve u Istri i crkve u Hrvata, nece na svom stolu imati niti jedno ime svecenika iz porecke i pulske biskupije. Zato jer su svi listom (mada sada neki žele to opovrgnuti) dali podršku svome biskupu u nevolji i time iskazali neposluh prema Svetom Ocu. To pak ne može proci bez posljedica. Doduše, ima i onih svecenika koji bi htjeli stolovati u Porecu.

Papa Benedikt XVI. ima veliko povjerenje u zagrebackoga nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanica, koji se odgajao i ucio u istome sjemeništu kao i mons. Milovan, Pazinskom sjemeništu, pa može biti presudan njegov prijedlog. Kardinal Bozanic je ovih dana bio u Vatikanu i ne bi bilo tek pusto nagadanje reci da je Papi kuvertirao ime buducega biskupa poreckog i pulskog.

Može se pretpostaviti, buduci da je u pitanju vrijeme koje je odredeno rokom žalbe na odluku državne uprave, da kardinal ponudi jednoga od tri svoja pomocna biskupa, a to su Ivan Šaško, roden 1966. godine, kojeg je za biskupa zaredio kardinal Bozanic 2008. godine i koji je izvanredni profesor pri katedri za liturgiju KBF. Mons. Valentin Pozaic, isusovac je i roden 1945. godine a na Gregorijani je doktorirao moralnu teologiju. Treci je mons. Mijo Gorski, roden 1952., a pomocnim biskupom zagrebackim imenovao ga je papa Benedikt XVI. prošle godine.
Predstoji, dakle, intenzivni tjedan u kojem slucaj "Dajla" nece biti definitivno riješen, ali ce se zato znati definitivne žrtve ovoga složenoga i crkvenoga i državnoga slucaja. (Piše Robert BURŠIC)

Medu kandidatima i Vilim Grbac?

Iz više izvora bliskih biskupiji jucer smo dobili informaciju kako se posljednjih dana kao moguci nasljednik spominje i monsinjor Vilim Grbac. Rijec je o nekadašnjem labinskom župniku i ravnatelju Pazinskog kolegija, a koji je trenutno predstojnik Katehetskog ureda porecko-pulske biskupije, ujedno župnik katedralne župe i pulski dekan. Grbac jucer nije želio komentirati navode o preuzimanju vodece pozicije biskupije. (G. R.)


Podijeli: Facebook Twiter