Vatikan teško optužio talijanske medije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vatikan je u subotu optužio talijanske medije da šire lažne i štetne informacije te je osudio žaljenja vrijedan pokušaj utjecaja na kardinale koji će se idući mjesec sastati na konklavama kako bi izabrali novoga Papu. Otkako je papa Benedikt XVI. najavio odreknuće 11. veljače, talijanske novine vrve nagađanjima o teorijama zavjere, tajnim izvješćima i vatikanskim lobijima, koji su, kako pišu, prisilili Papu da prekine pontifikat.

"Žalosno je da, što smo bliže trenutku početka konklava, novine i dalje vrve nizom neprovjerenih, nepotvrđenih ili potpuno lažnih novih priča koji jako štete ljudima i institucijama", stoji u priopćenju Vatikana. Talijanski mediji središnju vatikansku administraciju, Rimsku kuriju, prikazuju u lošem svjetlu, opisujući je kao mjesto puno svećenika koji više brinu o vlastitim karijerama nego o služenju Katoličkoj crkvi ili Papi. Neki crkveni dužnosnici, koji žele ostati anonimni, kažu da su strani kardinali koji trebaju stići u Rim na konklave uznemireni zbog novinskih tekstova o korupciji, krađi i homoseksualnim lobijima u Vatikanu te bi zato mogli biti skloni izboru nekoga tko nije povezan s Rimskom kurijom, kojom dominiraju Talijani.

U priopćenju stoji kako Vatikan smatra da se člancima u talijanskim novinama nastoji utjecati na ishod konklava.

U nešto ranijem odvojenom priopćenju, vatikanski glasnogovornik Federico Lombardi ustvrdio kako se negativnim tekstovima nastoji diskreditirati Crkva i njezina uprava prije početka konklava. "Neki nastoje iskoristiti trenutak iznenađenja i dezorijentacije" nakon povijesne ostavke pape Benedikta XVI. "kako bi posijali konfuziju i diskreditirali Crkvu i njezino vodstvo", kazao je Lombardi koji u tome vidi "neprihvatljiv pritisak" na skorašnje konklave na kojima treba izabrati novog Papu. Pisanje talijanskih medija Lombardi je ocijenio neistinitim i klevetničkim naklapanjem.

Papa Benedikt XVI. na svoju se šokantni odlazak s položaja zadnjeg dana ovog mjeseca možda nije odlučio zbog pomanjkanja snage, što se navodi kao službeni razlog, nego zbog saznanja da u Vatikanu ima homoseksualnih svećenika koji su pod ucjenama otkrivali tajne dokumente u aferi Vatileaks, prenose posljednja dva dana svjetski mediji, pozivajući se na članke objavljene u talijanskom dnevniku Reppublica i tjedniku Panorama. Dio se medija raspisao zadnjih dana o pranju velikih količina novca preko vatikanske banke IOR (Zavod za religijska djela) i korupciji u Kuriji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter