Vatikan: Slucaj Dajle je crkveno pitanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je u utorak priopcenje na hrvatskom jeziku na svojim internetskim stranicama u vezi s medijskim napisima o sporu nastalom nakon zahtjeva talijanskih benediktinaca iz samostana u Pragli o povratu nekretnina župe Dajla u porecko-pulskoj biskupiji, u kojem ured Svete Stolice istice da je to pitanje upravo crkvene naravi te da je porecko-pulski biskup Milovan odbio potpisati ugovor.

Priopcenje tiskovnog ureda Svete Stolice prenosimo u cijelosti:

"S obzirom na vijesti koje su nedavno prenijeli neki informativni izvori u Hrvatskoj i Italiji glede spora izmedu hrvatske biskupije Porec i Pula i benediktinskog samostana iz mjesta Praglia (PD) u Italiji, pojašnjava se sljedece:

Spomenuto je pitanje upravo crkvene naravi stoga žalosti cinjenica što je instrumentalizirano i što se nastoji predstaviti ga u politickom i demagoškom kljucu, kao da bi se željelo naškoditi Hrvatskoj. Naprotiv, odluka Svete Stolice iskljucivo teži da se ponovno uspostavi pravda unutar Crkve, premda i samo djelomicnim obeštecenjem.

Odluka je primijenjena zakljuckom rasprava koju je Sveta Stolica pocela vec od 2004. s biskupijom Porec i Pula i benediktinskim samostanom u Pragli. Dana 21. studenoga 2008. Sveti je Otac ustanovio posebno kardinalsko povjerenstvo.

Nakon skrupuloznoga traženja dogovora izmedu stranaka i uz neke jednostrane poteze crkvene vlasti Poreca i Pule, u povjerenstvu su jednoglasno prihvaceni zakljucci, a u prosincu su 2010. podneseni Papi, koji je odluke povjerenstva izricno odobrio.

Tom je odlukom odredeno da se odnosne nekretnine, još u posjedu biskupije, prenesu u vlasništvo hrvatske pravne osobe Abbazia d.o.o. koje je jedini vlasnik opatija Praglia, obnavljajuci tako, koliko je danas moguce, oporucnom voljom izvornoga darivatelja odredeno stanje, koje se, zbog povijesnih dogadanja, mnoge godine nije poštivalo.

Osim toga, od biskupije je zatražena odšteta opatiji Praglia kao naknada za dobra koja je biskupija vec otudila ili su jednostavno nepovratna. Mjera te odštete se ima smatrati paušalnom jer je puno veca vrijednost dobara koje je biskupija vec otudila.

Biskup Poreca i Pule, nakon što je u pocetku pristao pregovarati s benediktincima da bi se postiglo unutarcrkveno rješenje spora, nažalost se povukao od takva stava. Buduci da je odbio potpisati ugovor koji bi gornjim odredbama imao dati civilni ucinak, Sveti je Otac 6. srpnja 2011. morao pribjeci imenovanju S.E.R. monsinjora Santosa Abrila y Castellóa povjerenikom ad actum, koji je za ovo posebno pitanje zamijenio lokalnu crkvenu vlast, da bi se napokon dospjelo do rješenja spora i redovitim bilježnickim cinom.

Razlozi koje je navodila biskupija Porec i Pula uvijek su se s dužnom pomnjom razmatrali te su prihvaceni u papinskoj odredbi, prema mjerilima pravicnosti i pravde. Smucuje, stoga, što odluka Svete Stolice nailazi na protivljenje kao da je jednostrana ili cak kao da je bez pravoga temelja."


Podijeli: Facebook Twiter