Vatikan pripremio obranu Pape

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uvucen dublje nego ikada u skandal sa seksualnim zlostavljanjem što su ga pocinili katolicki svecenici, Vatikan je pripremio obranu pape Benedikta XVI. u tužbi pred sudom u americkoj saveznoj državi Kentucky u kojoj se traži njegova smjena.

Vatikanski odvjetnici zacrtali su strategiju odbrane koja ce uskoro biti i službeno podnesena. Njome žele odbaciti tužbu prije nego što bi papa Benedikt XVI. mogao biti ispitivan.

Vatikanski odvjetnici kane primijeniti trostruku strategiju: Papa ima imunitet šefa države. Potom, americki biskupi koji su nadzirali svecenike zlostavljace nisu bili zaposlenici Vatikana. Trece, dokument, koji datira iz 1962. nije odlucujuci dokaz o prikrivanju zlostavljanja, otkrivaju dokumenti suda do kojih je došla agencija Associated Press.

Trojica muškaraca, koji tvrde da su ih svecenici kao djecu seksualno zlostavljali, podnijela su tužbu protiv Svete Stolice 2004., tvrdeci da Vatikan nije upozorio policiju niti izvijestio javnost o zlostavljanju djece u državi Kentucky.

Obrana, koju je AP-u otkrila osoba upoznata sa slucajem, predana je prošli mjesec americkom okružnom sudu u Louisvilleu. Vatikan je odbio komentirati tu informaciju.


Podijeli: Facebook Twiter