Vatikan pomaže 'revizorima' Osima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Je li ovdje rijec o opasnom presedanu i mogucnosti da svi optanti sada zatraže povrat svoje imovine, na što upozoravaju neki politicari?

- Radi se o vrlo suptilnom i dobro osmišljenom diplomatskom potezu Svete Stolice, a ne o pastoralnoj aktivnosti Crkve. Najprije se potpisuje ugovor s Hrvatskom o povratu imovine pravnim osobama Katolicke crkve sa sjedištem u Hrvatskoj. Zatim opatija iz Praglie dopušta župi Dajla i Biskupiji da ostvare pravo povrata imovine s obzirom na to da su oni kao optanti to pravo vec ostvarili na temelju Osimskog ugovora. I konacno, opatija potražuje dio imovine koju je na temelju bilateralnog ugovora izmedu Svete Stolice i Hrvatske stekla Biskupija. Osobno smatram da se tako nešto nije moglo dogoditi bez izravnog ukljucivanja vatikanske diplomacije.

- Ukoliko je Crkva prema medunarodnim ugovorima doista obeštecena za nacionalizirano zemljište, nije li sporno da je Hrvatska, odnosno Ured državne uprave Istarske županije, 1999. donijela odluku o denacionalizaciji te zemljište kod Dajle prenijela u vlasništvo poreckoj i pulskoj biskupiji?

- To je po mom sudu bilo moguce uciniti jedino na temelju ugovora sa Svetom Stolicom kojim se Hrvatska obvezala da ce Crkvi vratiti u naravi imovinu koju je moguce vratiti prema odredbama Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunisticke vladavine, gdje izmedu ostalog piše da prijašnji vlasnik nema pravo na naknadu za oduzetu imovinu u slucaju kada je pitanje naknade riješeno medudržavnim sporazumima. U ovom slucaju, prijašnji vlasnik je bila opatija iz Praglie. Po mojim saznanjima, od trenutka kada su benediktinci napustili tadašnju Jugoslaviju, njihov pravni nasljednik postala je župa Dajla.

- Kakve bi posljedice ovaj slucaj mogao imati na odnose Italije i Hrvatske?

- Po mom mišljenju - negativne. Ukoliko bi se pravo povrata imovine Crkvi u Hrvatskoj prenijelo i na optante, što iskljucuju oba medudržavna sporazuma, Italija bi mogla zatražiti reviziju Osimskog ugovora i zatražiti da se na sve primijene isti kriteriji. Uostalom, bivši ministar za iseljeništvo u Berlusconijevoj Vladi Mirko Tremaglia odavno predlaže rješenje za sve esule. To pitanje, smatra, Tremaglia, Italija mora riješiti na isti nacin kako je Vatikan s Hrvatskom riješio povrat imovine Crkvi. (B. ŽIŽOVIC)

CIJELI RAZGOVOR CITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter