Vatikan pokrenuo istraživanje o suvremenoj obitelji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Katolička crkva odlučila je provesti istraživanje o vrlo osjetljivim pitanjima i temama koje se odnose na obitelj u suvremenom svijetu te je svojim biskupima diljem svijeta, a prije održavanja dviju sinodalnih skupština 2014. i 2015., poslala upitnike o spomenutim temama, izvijestio je u utorak službeni Vatikan.

"Obitelj, jezgra od vitalnog značaja za društvo i za crkvenu zajednicu živi razdoblje evidentne socijalne i duhovne krize", stoji u pripremnom dokumentu na sedam stranica, poslanom prije nekoliko dana episkopalnim konferencijama diljem svijeta.

Dokument je objavljen u utorak, a redigiralo ga je tajništvo sinode, u očekivanju izvanredne skupštine biskupa, koju je papa Franjo sazvao od 5. do 19. prosinca iduće godine. Razgovarat će se o izazovima s kojima se susreće današnja obitelj u suvremenom svijetu. Nijedno od ukupno 38 postavljenih pitanja ne isključuje vrlo osjetljive socijalne pitanje, od izvanbračnih zajednica do razvoda brakova, pitanja vezanih za istospolne parove te za njihovo posvajanje djece.

Od biskupa na terenu traži se da istraže način na koji bi se evangelizacija mogla provesti među osobama koje se izdvajaju iz okvira crkvene dogme, unatoč tomu što imaju sakrament krštenja. Cilj je uputiti na ponovno otkrivanje temeljnih vrijednosti obitelji i braka.

Dokument pokazuje veliku transparentnost kada je o postavljenim pitanjima riječ te podsjeća na "radni itinerer sinode koji će se održati u dvije etape, Opća izvanredna skupština koja će se održati 2014., i redovita Opća skupština koja će se održati 2015., a na kojoj će biti usvojene prethodno donesene odluke. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter