Vatikan opozvao svog veleposlanika u Irskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vatikan je opozvao svog veleposlanika u Irskoj nakon žestokih kritika irskog parlamenta na racun uloge Crkve u zataškavanje seksualnog zlostavljanja djece, izjavio je u ponedjeljak zamjenik glasnogovornika Vatikana otac Ciro Benedettini.

Nadbiskup Giuseppe Leanza, apostolski nuncij u Irskoj, pozvan je na konzultacije u Vatikan, rekao je Benedettini.

Taj je potez povucen pošto je irski parlament prošli tjedan osudio Svetu Stolicu nakon objave izvješca u kojemu se optužuju crkvene vlasti da su prikrivale seksualno zlostavljanje djece koje su pocinili svecenici 1996. i 2009. u cloynskoj biskupiji u Corku.

Neuobicajen korak Vatikana odražava pojacanu napetost zbog tog pitanja nakon vala kritika u Irskoj zbog uloge Crkve u prikrivanju skandala.

U izvješcu se zakljucuje da je odgovor irskih katolickih vlasti bio "neprikladan i neprimjeren" te da su skrivale seksualno zlostavljanje djece.

Irski premijer Enda Kenny u govoru je osudio Svetu Stolicu, rekavši da je "silovanje i mucenje bilo podcijenjeno ili je umanjena važnost toga kako bi se sacuvala institucija crkve, njezina moc i ugled".

Bijes se prebacio s lokalnih biskupa na Vatikan kad je otkriveno da je u pismu Vatikana irskim biskupimna 1997. umanjena važnost irskih smjernica o prijavljivanju takvih slucajeva. Vatikan je zanijekao da je to pismo bilo poziv na zanemarivanje irskih zakona.


Podijeli: Facebook Twiter