Vatikan izdaje marku Rudera Boškovica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vatikanska pošta izdat ce 13. rujna poštansku marku u prigodi 300. obljetnice rodenja Rudera Boškovica, velikoga hrvatskog fizicara, matematicara, astronoma, geodeta, filozofa, inženjera, pjesnika, diplomata i isusovca podrijetlom iz Dubrovnika, objavila je danas Informativna katolicka agencija (IKA).

Izdavanje marke Rudera Boškovica obrazložio je i papa Benedikt XVI. isticuci kako je isusovac Boškovic bio fizicar, astronom, matematicar, arhitekt, filozof ciji život pokazuje kako je moguce živjeti u skladu znanosti i vjere.

Poštanska marka s likom Rudera Boškovica bit ce tiskana u 150.000 primjeraka, a Vatikanska pošta namjerava seriju izdati i u suradnji s Hrvatskom poštom, navodi IKA.

Ruder Josip Boškovic jedan je od najznacajnijih znanstvenika svoga doba. Roden je 18. svibnja 1711. u Dubrovniku, s 15 godina odlazi u Rim na daljnje školovanje u poznati isusovacki Collegium Romanum (Rimski kolegij). Nakon završenog studija filozofije i teologije zareden je za svecenika te stupa u isusovacki red.

Godine 1736. pocinje objavljivati svoje Dissertationes iz matematike, fizike, astronomije i geodezije, a 1763. tiskano je u Veneciji njegovo djelo izuzetne vrijednosti Theoria Philosohiae Naturalis.

Tijekom života napisao je više od 75 kapitalnih radova iz matematike, mehanike, astronomije, optike, filozofije i književnosti. Ruder Boškovic djelovao je u razlicitim znanstvenim europskim središtima i bio je clanom mnogih akademija znanosti. Umro je 13. veljace 1787. godine u Milanu a pokopan u crkvi Sv. Maria Podone.


Podijeli: Facebook Twiter