Vatikan: Istražuju se novinari zbog curenja dokumenata

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Vatikan je u srijedu otvorio istragu protiv dvojice talijanskih novinara čije nove knjige, utemeljene na povjerljivim dokumentima, kritiziraju korupciju i pohlepu u Vatikanu, a sumnjiči i druge dužnosnike Svete Stolice da su im pomagali. Vatikan je objavio da su novinari osumnjičeni za "suučesništvo u kaznenom djelu".

Curenje vatikanskih dokumenata jedan je od najvećih internih skandala koji je pogodio papu Franju i podsjeća na prvi Vatileaks koji je prethodio ostavci bivšeg pape Benedikta 2013. Talijanski mediji prozvali su novu aferu Vatilekas 2.

"Istražitelji također proučavaju ulogu ljudi koji su, zbog svojih pozicija (u Vatikanu) mogli surađivati u nabavi povjerljivih dokumenata", rekao je glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi, dodajući da bi se skandal uskoro mogao proširiti.

Vatikan je 2. studenoga objavio da su uhićeni jedan visokorangirani dužnosnik Svete Stolice i jedna Talijanka koja radi u odnosima s javnošću jer su navodno dali provjerljive dokumente autorima dviju novih knjiga.

Oni su bili članovi povjerenstva koje je Papa utemeljio nekoliko mjeseci nakon svojeg izbora u ožujku 2013. kako bi ga savjetovalo o financijskoj i administrativnoj reformi Svete Stolice.

Povjerenstvo je završilo s radom prošle godine i predalo Papi izvješće, a on je proveo određene promjene u vatikanskoj administraciji. Uveo je, primjerice, ministarstvo gospodarstva i povećao ovlasti vatikanskih financijskih regulatora.

Knjige "Trgovci u hramu" Gianluigija Nuzzija i "Škrtost" Emiliana Fittipaldija kritiziraju nesposobnost, pohlepu i korupciju u Vatikanu i otkrivaju da papa Franjo nailazi na velik otpor stare garde svojim reformama. Tako je rečeno da je kardinal Tarcisio Bertone, bivši broj dva Vatikana pod Benediktom XVI., renovirao svoj stan od 300 četvornih metara za 200.000 eura i da je to platila vatikanska zaklada za bolnicu za djecu. 

Vatikan je osudio knjige jer tvrdi da se temelje na ukradenim dokumentima i prikazuju samo "djelomičnu i tendencioznu" verziju događaja. Odluka Vatikana da osumnjiči novinare za sudjelovanje u krađi mogla bi usporiti istragu. Vatikan je suverena država, a dvojica novinara su talijanski državljani. Ako oni ne pristanu da ih Vatikan ispita, Sveta Stolica morat će zatražiti talijanske istražitelje da to učine, što je složen i dugotrajan diplomatski postupak. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter