Vaterpolo: Srbija porazila Hrvatsku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska je u obracunu velikana doživjela prvi poraz na Europskom prvenstvu u vaterpolu. Kapetan Samir Barac s lijeve strane je poveo svoju momcad u mec sa Srbijom. Uz jedinog hrvatskog vratara Josipa Pavica mec je na beku poceo Andro Bušlje brinuci o prvom centru suparnika Pijetlovicu. Ljevoruki Maro Jokovic, koji je osvojio prvu loptu, i Miho Boškovic su napadali s desne strane k Slobodanu Sori, sjajnom srpskom vrataru kojega je s centarskog mjesta ugrožavao Nikša Dobud. Uz Baraca je napadac bio i Sandro Sukno.

Jokovic je iz daljine matirao srpskog vratara. Brzo mu je, medutim, odgovorio Milan Aleksic s igracem više, napadac iz pocetne srpske postave u kojoj su bili Vanja Udovicic i Andrija Prlainovic, glasoviti suparnicki napadaci. Novo hrvatsko vodstvo je isprovocirao Pavic dvama blistavim potezima. Najprije je obranio "zicer" s igracem manje, nakon cega je zaustavio još vecu prijetnju na slabo postavljenu obranu. Na drugoj strani strijelac s igracem više bio je Sukno, ali ovom je odmah na isti nacin uzvratio Nikic.

U drugom dijelu Sukno je ponovno matirao Soru s igracem više, ali mu je odmah slicno odgovorio Udovicic. Najavio je teške minute Hrvatske koja je u dva navrata dobila golove iz klasicnog kontranapada. U prvom slucaju Filip Filipovic, a potom Prlainovic, lako su ostvarili najvecu dotadašnju razliku.

Hrvatsko mucenje u napadu je otvorilo Udovicicevu kontru za 6:4, srecom po hrvatsku momcad Frano Karac je nakon peterca bio tocan i iz igre, smanjio je na 6:5. Pamucna obrana je, medutim, poništila taj trud, Mitrovic s igracem više te majstor Udovicic iz daljine, odmakli su Srbe na prijetecih 8:5.

U trecoj cetvrtini Hrvatska nije iskoristila dva igraca više, kazne Pijetlovica i Cuka s igracem više, puno prije kraja utakmice vec su pocele najavljivati pobjednika. Ivan Buljubašic i Sukno su golovima s igracem više vratili malo nade u preokret, ali nakon neiskorištenog igraca više stigla je Gociceva kazna za 11:8.

Na posljednji odmor se ipak otišlo s dva zaveslaja razmaka, buduci da je Boškovic sigurno realizirao peterac. Nadu je vratio Sukno s igracem više koji je smanjio na 11:10 sedam minuta prije kraja. I ovoga puta Srbi su brzo odgovorili, kad su Mitrovic s igracem više te Pijetlovic s dva metra matirali Pavica, bilo je sve gotovo. Cuk je potom samo zasolio hrvatsku ranu golom za 14:11.

Utakmica 3. kola skupine B Europskog prvenstva: Hrvatska - Srbija 12:15 (2:2,4:6, 3:3, 2:3). Plivalište "Pieter van den Hogenband". Gledatelja: 800. Suci: Bianchi (Italija) i Levin (Izrael).

HRVATSKA: Pavic, Buric, Boškovic 1 (1), Dobud, Jokovic 3, Muslim, Karac 2 (1), Bušlje 1, Sukno 4, Barac, Paškvalin, Obradovic, Buljubašic 1.

SRBIJA: Soro, Šaponjic, Gocic 1, Udovicic 3, Cuk 1, Pijetlovic 2, Nikic 1, Aleksic 1, Raden, Filipovic 2 (1), Prlainovic 1, S. Mitrovic 2, B. Mitrovic 1.

Igrac više: Hrvatska 13 (8), Srbija 15 (8). Peterci: Hrvatska 2 (2), Srbija 1 (1). (I. DUVNJAK/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter