Vasa Ladacki je ime sudbine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulski vikend s Balaševicem završio je u nedjelju navecer na Kaštelu pulskom premijerom njegovog filma prvijenca "Kao rani mraz", za koji je vladao podjednak interes publike kao i za koncert. Sretnici koji su uspjeli doci do karte za ovaj dogadaj bili su nagradeni susretom sa svojim idolom, koji ih je strpljivo docekivao na ulazu u gledalište, dijelio autograme i fotografirao se s njima.

Kad su se posjetitelji smjestili, a svjetla pogasila, Balaševic je krenuo k pozornici i u pratnji tamburaša otpjevao "Pricu o Vasi Ladackom", pjesmu koja je i potaknula nastanak ovog filma.

Ukratko je objasnio publici kako je nastao film snimljen u obiteljskoj produkciji i ispricao nekoliko šaljivih anegdota vezanih uz film te predstavio kcer Jovanu, jednu od glavnih glumica u filmu, i Radoja Cupica, koji igra odlicnu ulogu Emila Šraca. Poželio je zatim publici uživanje u filmu te se "odjavio sa seta" uz pjesmu "Kao rani mraz".



Svaki vjeran Balaševicev fan zasigurno ce uživati u filmu kao što uživa u njegovim stihovima i knjigama jer samo ako ga toliko dobro poznajete, primijetit cete koje je to svoje price pretocio u scenarij, što je, sudeci prema reakcijama publike, bilo jako zanimljivo.

Iako "Kao rani mraz" pripovijeda životnu pricu trojice prijatelja, Nikole, Andrije i Vase Ladackog, s pocetka prošlog stoljeca, u njega su umetnute i scene, izmedu ostalog, i iz pjesama "Boža zvani Pub", "Odlazi cirkus" i "Galicija".

Kao što je Balaševic i najavio, muzika iz filma je ista ona koju nalazimo na albumu iz 2004. "Rani mraz", a u jednoj sceni se, na iznenadenje gledatelja, pojavljuje i sam ?ole u liku vode Kozaka.

Osim njegove kceri Jovane, koja igra ulogu fatalne djevojke Vidre, u filmu se još pojavljuje njegov sin Aleksa, Rade Šerbedžija glumi starijeg Vasu Ladackog, uvijek duhoviti Mustafa Nadarevic izvrstan je u ulozi madarskog trgovca Verebeša, a tu je i kratko pojavljivanje Zijaha Sokolovica u ulozi ruskog ljekara/travara.

Iako je film u prvih desetak minuta spor i pocinje razmišljanjima jednog od glavnih likova, tri sata zapravo je prošlo vrlo brzo i bez zamora gledatelja. Balaševicevi sentimentalnost i životna filozofija prepoznatljivi su i u filmu, kako kroz monologe samog ?oleta kao naratora tako i kroz dijaloge svih likova, a detalje filma necemo otkrivati da ne bismo buducim gledateljima pokvarili zanimljiv put do spoznaje tko je Vasa Ladacki i kako je autor zamislio pricu o njegovom životu.

Ono što je sigurno, film ce u srcima obožavatelja ostaviti duboki trag kao i sva ostala Balaševiceva djela, a neke ce se recenice generacijama ponavljati kao izreke, poput one "Vasa Ladacki i nije ime covjeka. To ti je prije ime sudbine".


Podijeli: Facebook Twiter