Vaša Arena ljepša je od rimskog amfiteatra

Arena je najveća pulska znamenitost (Milivoj MIJOŠEK)
Arena je najveća pulska znamenitost (Milivoj MIJOŠEK)

Kao što su svi veliki hotelijeri najavljivali, ali i drugi turistički djelatnici, posezona u Istri je ponovno odlična. Tome svjedoče brojke turističkog prometa županijske Turističke zajednice od početka do 20. rujna koje kažu da je ostvareno osam posto više noćenja (2,5 milijuna) i 13 posto više dolazaka (315 tisuća) u odnosu na lanjsku odličnu posezonu. Svi smještajni kapaciteti bilježe bolje rezultate u odnosu na lani - hoteli za pet posto, kampovi za osam, privatni smještaj za sedam, a turistička naselja za 11 posto, sve govoreći u noćenjima. Gledajući ukupan rezultat, od početak godine pa sve do 20. rujna u Istri je realizirano šest posto više noćenja (22,2 milijuna noćenja) i osam posto više dolazaka (3,2 milijuna) u odnosu na lani. Sve u svemu bit će ovo jedna nezaboravna sezona, reći će mnogi turistički djelatnici.

Školarci i seniori

A rujan je već klasično u Istri vrijeme kada putuju školske grupe, mladi putnici koji posjećuju gradove te seniori na autobusnim turama. Proteklih dana, a posebno jučer u velikom su broju "okupirali" Pulu gdje su posjetili najznačajnije spomenike i atrakcije grada - Arenu, Forum, stari grad, tržnicu…Mjesta za parkiranje autobusa gotovo da nije bilo, a Arena je bila puna. Gosti zadovoljni. Većina njih došla je zapravo na jednodnevan izlet najvećem istarskom gradu gdje neki nisu nikad bili, dok su neki bili prije puno godina i poželjeli se opet vratiti.

- Ovo je prvi put da sam u Istri, a došla sam s autobusom na izlet. Inače s društvom boravim u Opatiji gdje smo četiri dana. Došli smo ovdje prije svega kako bismo posjetili kulturne znamenitosti poput Arene, ali i stari grad. Iako ovdje nisam bila, a o Istri i Puli imala sam samo najbolje preporuke pa je ovo bila idealna prilika za posjetu, kaže nam Justine Berger iz Beča.

Britanci Shirley i Ronald Dedman odsjedaju u Rovinju u hotelu Park, a Pulu su posjetili jer su je ponovno željeli vidjeti. Ovdje su, naime, boravili prije desetak godina.

- Htjeli smo se ponovno vratiti i sve vidjeti jer nam se prvi put jako svidjelo. I zato smo se odlučili za jednodnevni posjet Puli koja je predivna, kazali su dobro raspoloženi Britanci impresionirani Arenom za koju kažu da im je ljepša od rimskog amfiteatra. Ističu da za seniore Rovinj i Istra imaju što ponuditi, posebno u posezonskim mjesecima kada su manje gužve. Ujedno, u Rovinju ih osim samog grada oduševljavaju pogledi, ali i ljubaznost ljudi. Inače, Istru su ponovno posjetili na preporuku prijatelja i rodbine. (Barbara BAN, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter