Varšava tvrdi da poštuje slobode i pluralizam medija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Varšava je u petak odgovorila na zabrinutost Europske komisije u vezi statusa medija u toj zemlji i navela da Poljska u potpunosti poštuje slobode i pluralizam medija, koje smatra ključnim elementom pluralističkog društva.

To je izjava iz odgovora poljskog ministarstva vanjskih poslova na pismo zamjenika predsjednika Komisije Fransa Timmermansa, koji je pozvao poljske ministre pravosuđa i vanjskih poslova da zaustave novu verziju zakona o državnom radiju i televiziji.

Izjava koincidira s najavom imenovanja na čelo državne televizije Jaceka Kurskija, novinara, bivšeg zastupnika i europskog zastupnika stranke Pravo i Pravda (PiS) na vlasti zadnja dva mjeseca.

Predsjedništvo državnog radija je ponuđeno Barbari Stanislawczyk, novinarki i spisateljici

Zakon o medijima su usvojila dva doma poljskog parlamenta, gdje konzervativna stranka Pravo i Pravda ima apsolutnu većinu, a u četvrtak ga je potpisao predsjednik Andrzej Duda.

Timmermans je vjerojatno "primio netočne i djelomične informacije o poljskoj vladi", rekao je državni podtajnik za vanjske poslove Aleksander Stepkowski, čije je pismo citirano na internet stranici njegovog ministarstva.

- U europskom pravu ne postoje odredbe koje bi priznale regulatornom tijelu tržišta medija nadležnosti u vezi sastava uprava javnih medija, naglasio je Stepkowski.

Ubuduće će ministar financija biti nadležan za imenovanje i opoziv novih ravnatelja javnih medija, koji su se dosad birali na natječaju koji je provodilo Državno audiovizualno vijeće. Ta je odredba izazvala najviše kritika, jer stavlja medije pod kontrolu vlade.

Državni tajnik za europske poslove Konrad Szymanski sastao se s predstavnicom Europske komisije u Varšavi, Marzennom Guz-Vetter o potrebi jamčenja dobre komunikacije, prema priopćenju vanjskih poslova. (Hina/AFP)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter