Varšava: 10 teško ozlijedenih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ono cega su se svi pribojavali ipak se dogodilo. Sinocnja utakmica izmedu domacina Eura Poljske i Rusije s pravom je nosila prefiks najveceg izazova za tamošnje sigurnosne snage. Sraz dviju država, koje veže burna povijest i odnosi zatrovani stoljecima rata i sovjetske dominacije u Poljskoj nakon Drugog svjetskog rata, nije mogao proci mirno. Prema nepotvrdenim informacijama jedan ruski navijac je možda smrtno stradao u sukobu s poljskim huliganima.

No to nije sve, najmanje deset navijaca, medu kojima je najviše Poljaka, teško su ozlijedena u krvavom sukobu dviju sukobljenih strana koje su 6.000 policajaca morala zaustaviti suzavcem i gumenim mecima. Najmanje sto navijaca je uhiceno nakon sukoba u kojem ništa bolje nisu prošle niti poljske sigurnosne snage koje su huligani gadali kamenjem i molotovljevim koktelima.

- Tisuce huligana, medu kojima je bilo i Poljaka i Rusa, sudjelovali su u sukobu, a zasad je uhiceno stotinjak osoba - stoji u izvješcu poljske policije.

Poljski huligani, za koje se pretpostavlja da su clanovi desnicarke organizacije Solidarni 2010., koja okrivljuje Rusiju zbog zrakoplovne nesrece u Smolenskoj oblasti 10. travnja 2010. godine u kojoj je poginuo poljski predsjednik Lech Kaczyski i još 95 visokih državnih dužnosnika koji su krenuli u Rusiju na 70. obljetnicu masakra u Katinskoj šumi, dobro se pripremila za napad na ruske navijace, ali i za policiju koju su "castili" povicima "Ruske kurve" i "Udari crveno smece srpom i cekicem".

Da je ocito ipak rijec o pristašama Solidarnih 2010. potvrduje transparent na kojem je pisalo "Poljski predsjednik ubijen u Rusiji".

Sukobi su eskalirali u trenutku kad je tisuce ruskih navijaca, koje je štitila policija, u organiziranoj povorci prolazila Varšavom i pocela prelaziti rijeku Vistula na putu do stadiona. Poljaci su poceli s provokacijama i vrijedanjem, nakon cega su manje skupine pocele tucnjavu.

- Na obje se strane moglo vidjeti da je rijec o huliganima koji su samo cekali kako bi poceli tucnjavu - rekao je poljski navijac Maciej Kowalski, jedan od 100.000 ljudi koji su utakmicu gledali na ulicama Varšave.

Do prvih sukoba došlo je još za ranog poslijepodneva kada je skupina od 50-ak poljskih huligana lica kojih su bila sakrivena crnim maskama napala ruske navijace u kaficu u samom centru Varšave gadavši ih kamenjem i dimnim bombama. Rusi nisu htjeli sjediti prekriženih ruku na svoj najveci nacionalni praznik, Dan Rusije, koji su imali namjeru obilježiti mirnom povorkom kroz Varšavu. No, svoj ce najveci praznik i njegov krvavi epilog još dugo pamtiti. Po izgubljenom životu njihovog sunarodnjaka. (Ivana VAUPOTIC/NL; foto Reuters))


Podijeli: Facebook Twiter