Variola vera - početak kraja bivše države

Miljenko Jergović, Goran Marković i Daniel Rafaelić (Tanja Draškić Savić)
Miljenko Jergović, Goran Marković i Daniel Rafaelić (Tanja Draškić Savić)

Brojna je publika sa zanimanjem pratila predstavljanje knjige Gorana Markovića "Tri priče o samoubicama", o čemu su pored autora govorili Miljenko Jergović i Daniel Rafaelić.

Kako je napomenuo Jergović, Marković pripovijeda vrlo zanimljivo i duhovito, a njegova knjiga donosi tri priče gdje stvara upečatljive glavne junake koji dolaze do trenutka kada se odjednom mijenja sav njihov dotadašnji život.

U prvoj priči "Podgrejana sarma od prekjuče" govori o plodnom piscu scenarija koji u jednom trenutku gubi moć pisanja, iz čega proizlazi sva njegova tragedija.

Druga je priča "Susret s himerom", u kojoj Marković pripovijeda o beogradskom zavodniku koji iznenada pada kao žrtva svoje osmišljene zavodničke tragedije. Treća, ujedno i najduža priča u knjizi, "Druga smrt doktora Grujića", pripovijeda o epidemiji velikih boginja u Beogradu i Srbiji 1972. godine.

Jergović i Rafaelić istaknuli su da je Markovićev film "Variola vera" nastao iz istog materijala po kome je nastala i ova uzbudljiva priča, a snimljen je točno deset godina nakon epidemije.

Sam je Marković rekao da je to bila i svojevrsna alegorija o raspadu bivše države, da je to na neki način i zlokobno proročanstvo o onome što će se desiti deset godina kasnije.

Naglasio je da se u svojim knjigama bavi i poviješću kazališta i filma, kao i ulogom svoje obitelji u toj povijesti.

- "Variola vera", čija je priča izravno inspirirana epidemijom velikih boginja koja je deset godina ranije zahvatila bivšu državu, prikazuje kako je to već tada bila država s puno pukotina, kako je  jedna egzotična davno iskorijenjena bolest ustvari pokazala slabosti društva i sve ono što je bilo zataškavano, naglasio je Marković.

Da ovaj autor piše s lakoćom, potvrdili su i Jergović i Rafaelić, napominjući da je njegov dugometražni prvijenac "Specijalno vaspitanje" snimljen 1989. godine i da se svi ti filmovi referiraju na društvenu stvarnost tadašnje države.

Nakon toga prikazan je njegov film "Konstantin Koča Popović". (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter