Varijacije za klavir u duhu Istre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Elda Krajcar Percan, pulska pijanistica i pedagoginja pri Odjelu za glazbu Sveucilišta Jurja Dobrile u Puli, pripada onom dijelu reproduktivnih kreativaca koji snažno i sustavno doprinose afirmaciji domace produkcije. Njezini koncertantni programi govore tomu u prilog, a jedan od njih zabilježen je na novom CD-u, prvijencu objavljenom u nakladi Cantusa.

Rijec je o snimci klavirskog recitala održanog u studenom 2004. godine u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula koji je u cijelosti bio posvecen klavirskoj glazbi istarskih skladatelja. Krajcar Percan izbor naslova iz njihovih opusa donosi kronološkim slijedom nastanka, obuhvacajuci pritom sve bitne momente i impulse stvaralackih kretanja autora koji su svojim pismom obilježili odredene povijesno-stilske periode. Glazbene odraze vremena zapocela je "Istarskom suitom" Ivana Matetica Ronjgova. Od znamenitog tvorca tzv. istarske ljestvice, skladatelja i melografa ciju je prepoznatljivost tehnike i oblikovanja Krajcar Percan prenijela dosljedno njegovim dosezima, slušateljev put odvodi do famozne "Danza delle ondine" iz "Oceane" Antonija Smareglie, a potom i do "Cakavskih stihova (Popuhnul je i Plac kneza Frankopana)" Slavka Zlatica.

Svojevrsnu okosnicu sadržaja ovog izdanja, poseban kuriozitet i zanimljiv uvod u suvremenu produkciju daje lijepa "Sonata za glasovir (Allegro vivo i Largo)" Bashkima A. Shehua, kojem prethodi "Fantasia istriana" Nella Milottija.  Posljednji koncertni blok publici i slušateljima predstavljaju kompozicije: Darija Bassanesea ("Varijacije za klavir"), ?eni Dekleva Radakovic ("Metamorfoze"), Massima Brajkovica ("Kontrasti"), Branka Okmace ("Impromptu"), Damira Bužlete ("Tango Aurora") i Bruna Krajcara ("Istarski preludij").


Podijeli: Facebook Twiter