Varga: Ukinut ćemo doprinos za zdravstvo penzionerima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Projekt izlaska Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje iz državne riznice novi ministar zdravlja i bivši ravnatelj HZZO-a prim. dr. Siniša Varga smatra temeljnim preduvjetom za financijsko ozdravljenje hrvatskog javnog zdravstva. Razgovarali smo 72 sata nakon njegova službenog imenovanja u Grožnjanu, gdje je ministar prvi put na tribini i okruglom stolu u sklopu tečaja Mediji i zdravlje javno govorio o ostalim prioritetima i prvim koracima na novoj funkciji.

Počnimo od pacijenata, mogu li se nadati kraćim listama čekanja?

- Nismo zadovoljni dosadašnjim načinom rada odjela u Ministarstvu koji je bio zadužen za taj posao i tu ovlast ćemo prenijeti na HZZO, da bi 2.400 radnika, kao velika vojska, analizirali pacijenta po pacijenta, doktora po doktora, sestru po sestru, vidjeli gdje šteka i gdje nastaju liste čekanja. To želimo suzbili u vrlo kratkom roku.

Hoće li poskupjeti participacije osiguranicima koji ne plaćaju dopunsko zdravstveno osiguranje?

- U idućih godinu dana ne planiramo dirati u participacije. Ono o čemu se može razgovarati je gornji limit godišnje participacije, koji je sada 2.000 kuna, a mogao bi se povisiti na 3.000 kuna, kako je nekad i bilo. Međutim, ako dođe do povećanja gornjeg limita participacije, neće se dirati cijena police dopunskog.

Doprinos koji se izdvaja iz plaća za zdravstvo prije dvije godine smanjen je s 15 na 13 posto, a od 1. svibnja ove godine opet vraćen na 15 posto. Ima li rezultata?

- Problem je što ta razlika između 13 i 15 posto, koja u ovoj godini iznosi 1,8 milijarda kuna, ne dopire do zdravstvenog sustava. Dapače, rebalansom državnog proračuna sredstva su nam smanjena za 710 milijuna kuna, što je samo generator novih dubioza i dugova i iziskuje nove sanacije u budućnosti, a to je ono što hoćemo izbjeći izlaskom iz riznice. Planiramo, međutim, ukinuti doprinos za zdravstvo umirovljenicima.

Bez obzira na visinu mirovine?

 - Da, želimo svim umirovljenicima vratiti kako je bilo prije uspostave tih dodatnih nameta na mirovine, negdje 2009., 2010. godine. (Duška PALIBRK)

 

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter