Varga smjenski rad prebacio na bolničke uprave

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Problem organizacije rada u bolnicama kroz smjenski rad i dežurstva ministar zdravlja Siniša Varga prenio je na ravnatelje i sanacijske upravitelje bolnica, kojima je dao u zadatak da organiziraju rad kako im odgovara, a sve da bi bolnice bile što učinkovitije. Ministar je u lipnju poručio da mu je rješavanje organizacije rada u bolnicama, čime je njegov prethodnik Ostojić na sebe navukao bijes zaposlenih, jedan od prioriteta, a riješio ga je prebacivanjem odgovornosti na bolničke uprave. Time je, tvrde u Samostalnom sindikatu zdravstva i Udruzi bolničkih liječnika (HUBOL), nastavio kršiti kolektivni ugovor za zdravstvo, Zakon o radu i EU direktivu o radnom vremenu.

24-satno dežurstvo

I dalje je, tvrde, zakonski sporno 24-satno dežurstvo, koje se provodi u većini kliničkih bolnica. Kontinuirani 24-satni rad protivan je, kažu, čl. 33. Kolektivnog ugovora koji nedvosmisleno određuje da radnik samo u iznimnome slučaju ili potrebi hitne intervencije smije neprekidno raditi dulje od 16 sati.

- Takva se protuzakonita dežurstva provode u KBC-u Zagreb i svim velikim kliničkim bolnicama. Istodobno, ne postoji pisani trag o tome da nam poslodavac nameće rad 24 sata bez prekida, već se radi na temelju usmene obavijesti. Razlog leži u tome što, ako radite izvan zakonskih okvira, snosite odgovornost za posljedice, odnosno snosite kaznenu odgovornost u slučaju da se nešto na primjer dogodi u sedamnaestom satu rada liječnika, kaže Trpimir Goluža, predsjednik HUBOL-a. Vargu je, kaže, upoznao s tim problemom, ali bez rezultata.

Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, slaže se da Varga nije riješio problem protuzakonitih dežurstava već "samo ponavlja gradivo" svog prethodnika Rajka Ostojića.

- U nadležnosti je ravnatelja da određuje hoće li zaposlene rasporediti u smjene, turnuse ili dežurstva i pripravnost. Kolektivnim je ugovorom propisano da dežurstvo ne smije biti dulje od 16 sati, ali se tako i dalje radi. Liječnicima se plaćaju prekovremeni sati kao najskuplji oblik rada, upozorava Avberšek.

U Ministarstvu zdravlja tvrde kako je sve po zakonu, jer je "Zakonom o zdravstvenoj zaštiti određeno da su zdravstvene ustanove obavezne neprekidno pružati zdravstvenu zaštitu radom u jednoj, dvije ili više smjena, pomakom radnog vremena, pripravnošću ili dežurstvom u skladu s potrebama stanovništva."

Pravo ravnatelja

- Raspored radnog vremena uređuje ravnatelj, odnosno sanacijski upravitelj u zdravstvenoj ustanovi, a pritom mora voditi računa o djelatnosti ustanove, procesu rada, godišnjem dobu, potrebama osiguranika uz poštivanje načela kontinuiranosti, učinkovitosti i dostupnosti zdravstvene zaštite, te imajući u vidu smanjenje lista čekanja. Pravo je svakog ravnatelja ili sanacijskoga upravitelja organizirati rad ustanove na najbolji mogući način, u jednoj, dvije ili više smjena, pomakom radnog vremena, pripravnošću i dežurstvom, kažu u Ministarstvu zdravlja. (Lj. BRATONJA MARTINOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter