Varga: 72 sata od dijagnoze do početka liječenja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Sedamdeset dva sata" naziv je novog projekta Ministarstvo zdravlja kojemu je cilj da liječenje pacijenta s dijagnozom zloćudne bolesti počne u roku tri dana, novi model najprije će se početi primjenjivati u KBC-u Sestre milosrdnice, a do kraja godine trebale bi ga usvojiti sve kliničke bolnice i klinički bolnički centri.

Novi projekt Ministarstva najavio je u petak ministar zdravlja Siniša Varga u HRT-ovu Dnevniku te rekao da će sedamdeset dva sata bit će maksimalno razdoblje između dijagnosticiranja i početka kirurškog, radioterapijskog ili kemoterapijskog liječenja onkološkog bolesnika.

Cilj je da pacijenti sa zloćudnim bolestima što prije dobiju terapiju i izbjegnu dodatni stres zbog čekanja.

Projekt će se prvo početi u Klinici za tumore KBC-a Sestre milosrdnice, koji ima spremne postupnike za karcinom dojke i debelog crijeva, a do kraja godine će to proširiti na sve tumorske bolesti.

Novi model liječenja do kraja godine trebale bi usvojiti sve kliničke bolnice i KBC-i za najčešće zloćudne bolesti.

Sanacijski upravitelje KBC-a Sestre milosrdnica Danko Velimir Vrdoljak rekao je kako je europski prosjek za početak liječenja onkoloških bolesnika 28 dana. U Hrvatskoj imamo i kapacitete i kadrove da s liječenjem počnemo puno prije, rekao je Vrdoljak u HRT-ovu Dnevniku 3. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter