Varaždinska crkva: Ženstvena žena je ona koja šuti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Obiteljski centar Varaždinske biskupije je, kako piše na njihovim stranicama, "ustanova Varaždinske biskupije čija je zadaća i poslanje promicati vrednote bračnog i obiteljskog života, brinuti se o stručnoj i duhovnoj formaciji suradnika uključenih u područje obiteljskog pastorala (svećenika, bračnih parova, stručnjaka u teološkim i humanističkim znanostima), te promišljati, planirati, organizirati i provoditi aktivnosti na području obiteljskog pastorala."

Kako se vidi na njihovim službenim stranicama, imaju Ured za obitelj, Savjetovalište, održavaju Bračne susrete, tečajeve a zaručnike, a vrlo rado pomažu i savjetima.

Tako npr. imaju Ženski kutak i Muški kutak u kojima daju savjete ženama, ali i muškarcima u braku i izvan njega.

U Ženskom kutku tako poručuju ženama da bude ljubazna sa suprugovom rodbinom, da se dotjeruje za svog muža, da mijenja jelovnik kako on nikad ne bi znao što ga čeka za ručak, da nikad ne kuha što on ne voli, da u interesu mira prva zaboravi na svađe, da ne kritizira njegove prijatelje, ... Ima tamo i "Molitva žene za muža", ali i za ženu. Žena se moli da muž bude jak kako bi imao snage da vodi obitelj, a za sebe moli da mu bude dostojna pomoćnica!?

U Ženskom kutku može se naći i tekst o ženstvenosti žene: "Ženstvena žena puno moli i puno radi, uči i šuti. Neka Bog domovini podari takvih žena."

U Muškom kutku pak moglo se, između ostalog naći, Sedam zapovijedi muškosti, od kojih neke glase: "Što više alkohola mogu konzumirati, to više sam muškarac", "Što manje se brinem o svom tijelu, to više sam muškarac"... No, nakon što se danas hrvatskim medijskim prostorom proširilo zgražanje nad ovakvim tvrdnjama, promptno su ih uklonili. Doduše, samo one koje se tiču muškaraca. Za žene, valjda, ništa ne treba mijenjati.

Je li to sve možda samo jedna loša šala, nismo uspjeli dokučiti. (GI, R. I./Index.hr)


Podijeli: Facebook Twiter