Varaždin: Krešić zbog diskriminacije otišao s faksa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dario Krešić, donedavni asistent na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike, koji je tužio fakultet i dobio pravomoćnu presudu zbog diskriminacije na osnovi spolne orijentacije, dao je otkaz jer je fakultet nastavio s diskriminativnim radnjama unatoč presudi, ustvrdile su danas udruge Kontra i Iskorak.

Varaždinski fakultet potvrdio je da je Krešić dao izvanredni otkaz, ali je odbacio tvrdnje da je bio šikaniran i omalovažavan na osnovi spolne orijentacije, kako se navodi u priopćenju ih udruga.

U priopćenju piše da je unatoč presudi fakultet nastavio s diskriminativnim radnjama, da je stvorena neprijateljska atmosfera spram Krešića i da većina kolega, s kojima se ranije družio, Krešića više ga ne želi ni pozdraviti. U priopćenju se također navodi da je nastavljeno daljnje sprječavanje Krešića u napredovanju.

"Usprkos pravomoćnoj sudskoj presudi FOI je nastavio s diskriminiranjem i stvaranjem neprijateljske radne klime, čime je moj daljnji rad, nakon što sam više od tri godine bio izložen ponižavanju i šikaniranju od strane FOI-a, postao u potpunosti nemoguć. Nažalost, ni zagrebačko sveučilište nije ništa učinilo da suzbije diskriminaciju u svojim redovima pa tako npr. rektor Bjeliš nije ništa poduzeo prema odgovornima u FOI-ju", stoji u izjavi Darija Krešića koju u priopćenju prenose udruge Kontra i Iskorak.

U priopćenju se također ističe da je Krešić prva osoba u Hrvatskoj koja se usudila prijaviti diskriminaciju po osnovu spolne orijentacije na radnom mjestu te je sa žaljenjem konstatirano da je Krešić još jedan u nizu mladih znanstvenika koji je napustio Hrvatsku i otišao u zemlju s višim standardom poštivanja ljudskih prava.

U priopćenju koje potpisuju koordinatorica Lezbijske grupe Kontra Sanja Juras i koordinator grupe Iskorak Zoran Dominiković ne navodi se koja je to zemlja.

Dekan fakulteta Vjeran Strahonja potvrdio je za Hinu da je Krešić dao otkaz, ali da je tu informaciju dobio pisanim putem od njega. "Krešić se nakon bolovanja i godišnjeg odmora jednostavno nije pojavio na poslu već nas je samo obavijestio o otkazu. Žao nam je što je došlo do toga jer za njega zasigurno ima mjesta na našem fakultetu. Definitivno nije došlo do šikaniranja i omalovažavanja po osnovi spolne orijentacije, kako se navodi u priopćenju spomenutih udruga", kaže Strahonja.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš potvrdio je danas Hini da je dobio nekoliko dopisa od pravobraniteljice Višnje Ljubičić te od odvjetničkog ureda koji zastupa Darija Krešića te da je svoj odgovor na dopise uputio sredinom rujna, nakon donošenja drugostupanjske pravomoćne presude.

"Napominjem da u skladu s važećim propisima poduzimam, u granicama svojih ovlasti, sve potrebne mjere za suzbijanje svih oblika diskriminacije", naveo je tom prigodom Bjeliš.

Što se tiče tvrdnje da zagrebačko sveučilište nije učinilo ništa da suzbije diskriminaciju u svojim redovima, rektor Bjeliš odgovara: "To je tvrdnja koju autori moraju obrazložiti. Ja odgovaram za ono što sam ja učinio". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter