Varali pacijente oboljele od psorijaze

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijanska državna farmaceutska agencija AIFA svojevremeno je pokrenula program istraživanja novih oblika lijecenja psorijaze pod nazivom "Psocare" koji je ukljucivao 141 dermatološki centar u gotovo svim regijama i obuhvacao oko 20.000 pacijenata.

Za rukovoditelja programa postavljen je vrsni talijanski dermatolog Torello Nuti iz Firence, koji je neko vrijeme bio i predsjednik svjetskog udruženja dermatologa. No, Nuti je osmislio, u suradnji s vecom ekipom lijecnika i predstavnika farmaceutskih multinacionalnih kompanija, sustav lažiranja rezultata istraživanja, i to u korist tih kompanija.

Naime, sudionici korupcijske afere uvodili su u program lijecenja od psorijaze lijekove koji nisu obuhvaceni tim programom, odnosno one s minimalnim ili nikakvim terapijskim ucinkom i na taj nacin inkasirali pozamašne iznose od farmaceutskih tvrtki.

Sustav potkupljivanja lijecnika proširio se u svim dermatološkim centrima, najviše u Firenci, a na celu svega nalazio se upravo doktor Torello Nuti, koji je u biznis uvlacio i poznate profesore s firentinskog sveucilišta.

Talijanska financijska policija je mjesecima prisluškivala telefonske razgovore Nutija i njegovih suradnika i prikupila bogati dosje o aferi. Primjera radi, profesor Nuti je za korištenje jednog lijeka farmaceutske kompanije Janssen-Cilag tražio mito od cak 75.000 eura.

Racuna se da je oko 800 pacijenata podvrgnuto raznim terapijama bez ikakvog ucinka jer su lijeceni lijekovima koji nisu ukljuceni u program "Psocare". Nekoliko izigranih pacijenata koji su poceli sumnjati u svrsishodnost terapije podnijelo je prijavu, a potom je otvorena istraga.

Valja podsjetiti da u svijetu oko sto milijuna osoba boluje od psorijaze (2,5 milijuna u Italiji), stoga ta bolest predstavlja izvrsno sredstvo za bogacenje ne samo pojedinih farmaceutskih kompanija, vec i za niz tzv. narodnih lijecnika koji nude na tržištu svakojake proizvode.

Financijska policija u Firenci objavila je popis multinacionalnih kompanija koje su, zbog djelovanja pojedinih menadžera povezanih s talijanskim dermatolozima, ukljucene u tu korupcijsku aferu. To su: Abbott, Janssen-Cilag, Wyeth Lederle, Schering Plough, Novartis, Morgan Pharma, Almirall.


Podijeli: Facebook Twiter