Vara che bello! Regina je prva među batanama

10. rovinjska regata (N. O. R.)
10. rovinjska regata (N. O. R.)

Otvaranjem dviju izložbi postavljenih ispred Eko muzeja "Kuća o batani", a potom i početkom gradnje male batane, u subotu predvečer "zaplovila" je regata. I to ne bilo koja, već 10. rovinjska regata barki-jedrilica s oglavnim i latinskim jedrom i drugim tradicionalnim plovilima koja je jučer, brojnošću sudionika i atraktivnošću jedara, još dodatno ukrasila rovinjski akvatoriji. Naime, uvod u regatu bio je slikovit - vrlo dojmljive fotografije brodova ovjenčanih foto-aparatom u Rovinju je na izložbi pod nazivom "Hrvatska, Kvarner i Istra na festivalu mora i mornara u Brestu" predstavio autor Mladen Šćerba, Rabljanin, za kojeg prijatelji vele da ga se ne smije locirati za određeno područje "jer je on građanin morske Europe i Svijeta".

A da ne pretjeruju, moglo se vidjeti iz priloženog. Fotografije su toliko dojmljive da potiču, ne samo na pomno razgledavanje nego li i na diranje i sa željom da se utvrdi jesu li možda nacrtane, pa čak na nekim mjestima i vezene. Te fotografije su definitivno djelo fotoaparata i majstora koji voli, vidi i osjeća more i brodove. Uz fotografije, pažnju je mamila i izložba "Rovinjska batana i njezino jedro", koja je plod ruku, promišljanja i istraživačkog rada učenika Talijanske osnovne škole "Bernardo Benussi", ujedno i nagrađena na festivalu "Matematika+- 2015".

A da rovinjski osnovci, neće samo uživati na lovorikama, pokazali su i promptnim uključivanjem u gradnju male batane "Peicia", pod budnim okom i nadzorom kalafata Mladena Takaa. Ujedno, ovu će radionicu iskoristiti i za "pisanje" prve digitalne interaktivne knjige, te na inovativni način putem suvremenih tehnologija prenositi znanje o svojoj nematerijalnoj kulturi.

Osvanula je i nedjelja, a s njom i neugodan vjetar u leđa rovinjskim regatašima. Ali ipak je organizirana s tridesetak pristiglih brodova. Pogled na pučinu, odnosno nešto bliži nam rovinjski arhipelag privukao je brojne znatiželjnike, i mahom "morske vukove" na Veliki mol s kojeg se pružao veličanstven pogled na jedra, brodice i vješte mornare. Na momente, zahvaljujući vjetru, znalo je biti "zabavnije" na sigurnom i tvrdom molu.

I dok su se "morski" ljudi borili s jarbolima, i smjerovima kojima ih je vjetar, suprotno željama nosio, oni na kopnu hrabrili su ih i usmjeravali, pljeskali ali i pomagali kao u slučaju mini nasukavanja/udaranja. Sve u svemu najčešći komentar koji se mogao čuti bilo je "vara che bello". Na kraju regate, najviše razloga za veselje imale su rovinjske posade. U konkurenciji svih brodova prvo mjesto pripalo je brodici cutter pod nazivom Albatros, odnosno Regina je, kako joj i samo ime kazuje, bila prva među batanama.

Ovaj morsko-kopneni spektakl posvećen moru i ljudima od soli organizirao je Eko muzej "Kuća o batani" u suradnji s Jedriličarskim klubom "Maestral", Turističkom zajednicom Rovinj i Udrugom iz Vencije pod nazivom "Associazione della vela al terzo" i pokroviteljstvom Grada Rovinja. (Snimila i napisala Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter