Vanjski defibrilatori za brži početak reanimacije unesrećenih

Mnogi su prošli tečaj oživljavanja pri Zavodu za hitnu medicinu
Mnogi su prošli tečaj oživljavanja pri Zavodu za hitnu medicinu

Zavod za hitnu medicinu Istarske županije, i to prvi u Hrvatskoj, uskoro pokreće projekt uključivanja obučenih volontera u rad hitne službe. Cilj projekta je povećati stopu preživljavanja kod srčanog zastoja, ozljeda glave s gubitkom svijesti i drugih teških povreda skraćivanjem vremena od kolapsa do početka reanimacije i, ako je potrebno, defibrilacije. Računa se na volontere koji su prošli tečaj za oživljavanje i imaju licencu, a takvih je u Istri oko 600, profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca, članova Crvenog križa i Gorske službe spašavanja, medicinskog osoblja i drugih.

Aplikacija Staying Alive

Obučeni volonteri će se umrežiti i biti na raspolaganju dispečerima Hitne službe, a već je obavljeno mapiranje 50-ak automatskih vanjskih defibrilatora (AVD ili na engleskom AED-uređaja) postavljenih diljem Istre, na mjestima dostupnima javnosti.

- U Istri postoji velik broj automatskih defibrilatora za koje se gotovo i ne zna da postoje. Kako svaki AVD košta oko 10.000 kuna, jasno je da se radi o velikom kapitalu koji je uglavnom neiskorišten. Mapiranjem AVD-a sada svatko tko ima aplikaciju na svom mobilnom telefonu jednostavno locira njemu najbliže AVD-uređaje. Koristimo Staying Alive aplikaciju za pametne telefone koja omogućava brzo lociranje najbližih AVD-uređaja, dodavanje novih AVD-ova u bazu podataka te obavještava odnosno alarmira educirane volontere hitne službe da netko u njihovoj blizini, na javnom mjestu, ima iznenadni medicinski problem koji može zahtijevati reanimaciju, pojašnjava dr. Srđan Jerković, ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu.

Mobilnu aplikaciju aktivira dežurni dispečer u Prijemno-dojavnoj jedinici Zavoda za hitnu medicinu u Puli, a obavijest prima educirani volonter samo ako se nalazi u prihvatljivoj blizini unesrećenog i može započeti oživljavanje do dolaska tima hitne službe. Zbog nedostatnog broja timova hitne službe nije moguće, osobito tijekom turističke sezone, biti svugdje i čim zatreba.

Reanimirati treba znati

- Standardi su dobra stvar (i zato valjda svako ima svoje) i po njima, na mjesto događaja dolazimo u standardnom roku - do deset minuta u gradu i do 20 minuta izvan grada. S druge strane, poznato je da oštećenje mozga nastaje vrlo brzo, tijekom prvih minuta, recimo, kod srčanog zastoja ili kod gušenja koje može nastupiti zbog gubitka svijesti i zapadanja jezika pri ozlijedi glave. Zato želimo "kupiti vrijeme" do dolaska tima hitne službe uključivanjem educiranih volontera koji se eventualno nalaze u blizini. On će prepoznati situaciju i pružiti adekvatnu pomoć do dolaska tima hitne službe i tako spriječiti ili znatno umanjiti štetu i spasiti nečiji život, kaže dr. Jerković.

Naglašava da svi u Zavodu za hitnu medicinu Istarske županije smatraju da je apsolutno neprihvatljivo da itko izgubi život zato što nije dobio pomoć onda kada mu je bila potrebna, a odnosi se na najosnovnije postupke koje bi svatko trebao znati, a koji čine razliku između izgubljenog i spašenog života. (Duška PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter