Vanja Trobić na putu nadrealističnih snoviđenja

Izložba Vanje Trobić u MUL-u (M. ANGELINI)
Izložba Vanje Trobić u MUL-u (M. ANGELINI)

U preuređenim prostorima subgalerije MUL pulskog Multimedijalnog centra sinoć je otvorena izložba mlade likovne umjetnice Vanje Trobić "Vizije donjeg svijeta". U ime udruge MMC Luka otvorila ju je predsjednica Mirjana Grahovac Vojinović u društvu mlade autorice, kojoj je ovo prva samostalna izložba u Puli.

Trobić, inače friško diplomirana akademska slikarica zagrebačke Akademije, izložila je seriju radova nastalih u protekle dvije godine, koji se referiraju na osobna snoviđenja, nadrealnu sliku putem koje, po njenim riječima, ne želi izgubiti vezu i kontakt s bitkom.

Donji svijet tako predstavlja mjesta u našoj svijesti u kojem se individualna psiha susreće s arhetipskim strujanjima ljudskog postojanja i prirode - mjestima moći. Neovisno o podlozi, platnu ili papiru, kombinirane su slikarske i crtačke tehnike: akril, kolaž, ink-jet transfer i ulje. Tematizira binome priroda-društvo, pojedinac-zajednica, duhovno-tjelesno, smrtnost-vječnost, prizore gradi poput snoviđenja ili intimnih mitova.

- Baš kao što vizije donjeg svijeta predstavljaju ono primordijalno u čovjeku, mit nosi obilježja početnog (arh) i iskonskog. U doticaju s iskonskim, primordijalnim oblicima naši svakodnevni postupci predstavljaju očajnički napor da se ne izgubi kontakt s bitkom, zapisala je autorica o svojim radovima.

Oni u svojoj suštini posjeduju solidnu dozu realizma u sprezi s postulatima dekolažiranja, akvarela i klasičnog crteža. Izraz je to koji se uvelike oslanja na ono najpoštenije u umjetničkom akademskom obrazovanju, a to je pismeno i skladno baratanje osnovama metjea, a čiji kreativni zamah i zanos u radu mlade autorice zasigurno tek slijedi.

Ovim ciklusom Trobić je pokazala da je neprikosnovena fantazistica osobnih nadreal(n)i(h)stičkih prizora koji u vještoj kombinaciji slikarsko-crtačkih tehnika stvaraju ukusan, ne suviše dopadljiv ni dekorativno-orijentirani proizvod. Slikarski je to pristup s dovoljnom dozom šarma, koji po svojem habitusu definira ono što se u kontekstu likovnog jezika definira pod pojmom lijepih umjetnosti.

Vanja Trobić rođena je u Zagrebu 1987., diplomirala je slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti u klasi prof. Zoltana Novaka 2012. Izlagala je na nekoliko samostalnih i više skupnih izložbi. Suradnica je Muzeja ulične umjetnosti i festivala Krojcberg. Autorica je nekoliko murala u javnim prostorima u Zagrebu, Puli i Rijeci. Boravila je u Kijevu u sklopu Umjetničkog rezidencijalnog programa HDLU-a i Nacionalnog društva umjetnika Ukrajine.

Članica je HDLU-a od 2012. Živi i radi u Zagrebu i Rijeci. Izložba se može razgledati do 16.listopada. (V. ŠILIPETAR)


Podijeli: Facebook Twiter