Vanja Popek i njen psihogram finih unutarnjih stanja

Ivana Grabrić, Vanja Popek i Anja Planičić na izložbi u Galeriji Događanja (A. J.)
Ivana Grabrić, Vanja Popek i Anja Planičić na izložbi u Galeriji Događanja (A. J.)

U zagrebačkoj Galeriji događanja, koju u sklopu Kulturnog centra Peščenica promišljeno vodi agilna kiparica Anja Planičić, do 31. svibnja traje izložba slika Vanje Popek, pulske umjetnice sa zagrebačkom adresom.

Slikarica se predstavila novim ciklusom radova, akrilicima na platnu, kojima, ovisno o kolorističkim senzacijama i odabranim dimenzijama, tvori zasebne cjeline, ali kroz koje se uvijek i dosljedno provlači linija kao glavni gradbeni element; ili, kao što sama autorica kaže, formativni dio slike koji ima vlastiti karakter - zabavne, monotone, lirske, snažne…

"U svome radu opetovano koristi naizgled jednostavne linearne piktograme nalik na stilizirane ameboidne forme. Ti duhoviti i zaigrani lebdeći 'pauci', koji su jedina aluzija figurativnosti i prirodnog svijeta, markiraju glavno žarište 'akcije' na slikama. Svedeni na grafički znak, oni uravnotežuju naizgled spontanu, ali unaprijed čvrsto koncipiranu kompoziciju koju nadopunjuje tankim, ali višeslojnim namazima boje te grafizmom nježno naznačenih ili ugrebanih linija", opisala je njen rad u prigodnom katalogu povjesničarka umjetnosti Ivana Grabrić.

Uz liniju, na granici između gotovo monokromnih bijelih i(li) crnih ploha, autorica podastire cijelu gamu sivih meditativnih tonova, gdjekad uz male naznake mističnog ljubičastog; dok drugi dio "događanja" pršti snažnim i punim karminom, nesputanom energijom crvenoga.

"Zapravo, svaki autoričin zapis, bilo da je tiho i suptilno naznačen jedva vidljivom bijelom na bijelom pigmentu ili snažnijim nanosom boje, svojevrstan je emocionalni barometar tj. psihogram njenih najfinijih trenutačnih unutarnjih stanja", piše Grabrić.

Vanja Popek i ovim ciklusom dosljedno, još od studentskih dana, ustraje na dogradnji slikarstva izraslog iz lirske apstrakcije, slikarstvu koje interpretira na tankoćutni i kompleksni način, ustraje na svom već prepoznatljivom rukopisu kojim se etablirala i potvrdila kao umjetnica vlastitoga "potpisa", koncepta koji nanovo izaziva, izričaja koji naprosto ne ostavlja prostor za ravnodušnost. Ili, kako je zaključila Ivana Grabrić, "Vanja Popek se potvrđuje kao zrela autorica artikuliranog slikarskog koncepta, zanimljivog oblikovnog postupka te visoke kolorističke senzibilnosti. Njena se djela percipiraju ne samo kao estetske činjenice, već kao djela s jakim psihološkim nabojem".

Nakon srednjoškolskog obrazovanja u Puli, Vanja Popek je diplomirala 2000. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Miroslava Šuteja. Pohađala je i poznati Guttenbergov institut za grafiku u njemačkom Meinzu, a u izdanju od 2005. godine uvrštena je u Istarsku enciklopediju Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža. Od završetka školovanja sudjelovala je na brojnim umjetničkim kolonijama te nizu skupnih i samostalnih izložbi kod nas i u inozemstvu. (B. ĆUSTIĆ JURAGA)


Podijeli: Facebook Twiter