Vange odlikovane u Novigradu


Članovi Udruge mornaričko-desantnog pješaštva Vanga iz Pule obilježili su 20. godišnjicu vojno-redarstvene operacije "Maslenica" u Novigradu Dalmatinskom.

Davne 1993. godine, u teškim borbama za obranu Novigrada, pripadnici Vange sačuvali su taj grad. Živote su u borbama izgubili Muharem Hamzić, Anđelko Kecman, Dragan Grabovac, Miljenko Kvesić, a trideset je suboraca ranjeno. O težini borbe govori i podatak da je tu svaki četvrti pripadnik jedinice izbačen iz stroja.

Postavljanjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomenik Vangama, odana je počast na najvišoj razini. Postrojba je više puta pohvaljena i odlikovana za doprinos u Domovinskom ratu. Ovog je puta predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović odlikovao četiri ratna zapovjednika Redom hrvatskog trolista za dokazanu hrabrost u toj operaciji.

Pripadnicima jedinice dodijeljene su spomen-povelje te su razmijenjene plakete s pripadnicima Gardijske brigade Gromovi.

Grad Novigrad dodijelio je zahvalnicu za nesebičnu pomoć u obrani grada. Na obilježavanju su bili predstavnici Grada Pule, županijskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, rodbina poginulih, predstavnici HRM-a Splita, Zadra i Dubrovnika te Zadarske županije. (C. B. G.)

 


Podijeli: Facebook Twiter