Vanessa Redgrave i Ralph Fiennes na Brijunima

Konferencija za novinare Ulyssesa i Almeide (Goran ŠEBELIĆ/CROPIX)
Konferencija za novinare Ulyssesa i Almeide (Goran ŠEBELIĆ/CROPIX)

Na konferenciji za novinare u Prosperovom vrtu na Brijunima predstavljen je dio tima predstave "Richard III.", Almeida Theatrea koja će u četvrtak navečer biti odigrana u utvrdi Minor na Malom Brijunu u organizaciji Kazališta Ulysses. Gosti konferencije za novinare bili su Rupert Goold, redatelj predstave i umjetnički direktor Almeida Theatrea, Vanessa Redgrave, glumica koja tumači ulogu kraljice Margaret, te Ralph Fiennes, glumac u naslovnoj ulozi Richarda III. Uz njih su ovu iznimnu suradnju predstavili Rade Šerbedžija, osnivač Kazališta Ulysses, Lenka Udovički, umjetnička direktorica toga kazališta i Duško Ljuština, direktor produkcije Ulyssesa.

Aktualno djelo

- U 16. godini našeg kazališta izuzetna nam je čast ugostiti Almeida kazalište te ove iznimne glumce. Ove se godine obilježava 400. obljetnica Shakespearove smrti, mi smo započeli našu produkciju i rad Shakespeareom, kraljem Learom, kazao je Ljuština, a Rade Šerbedžija i Lenka Udovički naglasili su da je Almeida fantastično kazalište, te da nikada neće zaboraviti kada je na početku njihova djelovanja tu gostovala Vanessa Redgrave koja je upravo u Prosperovom vrtu sugestivno recitirala i pjevala.

- To su čuveni umjetnici koji su interpretirali nevjerojatne uloge, i jako smo sretni što će u četvrtak, petak i subotu na utvrdi Minor izvesti ovo poznato Shakespearovo djelo, rekao je Šerbedžija.

Ralph Fiennes, slavni britanski glumac najpoznatiji po ulogama u filmovima kao što su "Engleski pacijent", "Schindlerova lista" te po ulogama u filmovima o Harryju Potteru, naglasio je svoje prijateljstvo sa Šerbedžijom te činjenicu da ga je zvao prije dvije godine i od tada se po malo rodila ideja o realizaciji ovoga gostovanja.

- Nisam mogao vjerovati kada me ponovno zvao i kada smo krenuli s dogovorima o gostovanju, to je predivan otok, a atmosfera je sjajna, jednostavno nemam riječi, tu su prisutne sjajne vibracije. Mali Brijun ima nevjerojatnu pozornicu. Sretan sam što su me Rade i Lenka pozvali. U ovoj predstavi, zbog uvijek aktualnih tema poput politike, veze, međuljudskih odnosa predstavit ćemo nešto što će publici biti blisko, to je iznimno snažna priča, kazao je Fiennes.

Istražuje ljudsko biće

Vanessa Redgrave nastupila je u više od 80 filmova. Hvaljena kao jedna od najvećih glumica svoje generacija, osvojila je Oscara, dva Emmyja, Tony, dva Zlatna globusa i brojne druge nagrade. Tennessee Williams smatrao ju je "najvećom glumicom našeg doba". Na konferenciji za novinare izjavila je da je posebno sretna što je ponovno na Brijunima te zahvalila Radi Šerbedžiji i Lenki Udovički na energiji koju prenose, jer kako je naglasila "to je kazalište koje istražuje ljudsko biće, sjajnom sinergijom spojila su se dva kazališta, a uvijek aktualnim Shakespeareovim djelima i naš će teatar prikazati ono što je Ulysses započeo od svojih prvih dana. Richard III. je bio u biti prototip političara fašista", naglasila je Redgrave koja je posebno pohvalila redatelja Goolda.

Režiser Goold kazao je da je Richard III. uvijek aktualno djelo, a publika će u ove tri večeri u utvrdi Minor vidjeti i kako to izgleda dan-danas.

"Nažalost, ratova i sukoba ima uvijek, tako da će biti zanimljivo vidjeti kako će se publici djelo dopasti", naveo je.

- Ulysses je ambasador svoje zemlje, a sada donosi čuvenog Shakespearea, kojim smo prije punih 15 godina započeli ovu našu plovidbu u originalu. To je i naša dužnost, a skladatelj Nigel Osborne koji je s nama od samoga početka jedan je od naših prvih ambasadora koji je puno radio humanitarno i s djecom s posebnim potrebama, rekao je Ljuština.

"Richard III." na programu je u četvrtak, petak i u subotu, a brod polazi iz Fažane u 20.30 sati. Predstava traje tri i pol sata.

Finnes vozi bicikl, Redgrave igrala tenis

Fiennes je naveo da voli voziti bicikl po Brijunima jer je to sjajno, fantastično mjesto s izrazito jakom energijom, dok je Redgrave rekla da je prestara da bi igrala bicikl i da bi šetala. Ljuština je na to dodao da je lani zaigrala i tenis. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter