Vandoren u Puli: Budite spremni koristiti novac iz EU


"Istarska županija je već puno toga učinila koristeći se fondovima Europske unije te sam župana Ivana Jakovčića i njegov tim potaknuo da budu spremni koristiti još više sredstava iz strukturalnih fondova počevši od polovice sljedeće godine kada Hrvatska pristupi EU", izjavio je Paul Vandoren, veleposlanik pri Delegaciji Europske unije u Republici Hrvatskoj nakon prijema u Istarskoj županiji gdje se susreo sa županom Ivanom Jakovčićem i delegacijom.

Iznio je podatke da je Hrvatska iz predpristupnih fondova godišnje na raspolaganju imala oko 15 milijuna eura, a to će se povećati na tri četvrtine milijarde eura u drugoj polovici sljedeće godine, dok će za razdoblje od 2014. do 2020. na godišnjoj razini iznos doseći oko 1,7 milijarde eura. Stoga je Vandoren pozvao Istarsku županiju da na vrijeme pripreme kvalitetne projekte kako bi mogli konkurirati za ova sredstava.

Jakovčić je rekao da je Europska komisija dala podršku projektima u Istri te da oni i dalje mogu računati na njihovo financiranje.

"Do sada je pokrenuto 190 projekata koji su financirani iz raznih međunarodnih izvora te je zahvaljujući njima u Istarsku županiju došlo 45 milijuna eura. Imamo već 50-ak osoba koje znaju pisati europske projekte te smo apsolutno spremni i čekamo samo da se sredstva oslobode za Hrvatsku i odmah ćemo kandidirati veliki broj projekata", rekao je župan te pozvao sve ustanove i tvrtke u Istri da im se priključe u pokušaju dobivanja bespovratnih sredstava iz EU.

Vandoren je zatim obišao mjesta održavanja programa povodom "Europskog dana jezika 2012.". U planu je susret s predstavnicima Zajednice Talijana Pula, a nakon toga će veleposlanik održati predavanje na Sveučilištu Jurja Dobrile pod naslovom "Republika Hrvatska nakon ratifikacije Ugovora o pristupanju Europskoj uniji: Što nakon toga?"

Veleposlaniku je ovo peti dolazak u Istru koju smatra prekrasnom, jakom i dinamičnom regijom. (M. JERIN, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter