Vandoren: Riskirat cete sukob s EU-om

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Postoji rizik da bi najavljeno zakonsko ogranicenje za stjecanje vecinskog vlasništva u Ini moglo biti u sukobu s temeljnim slobodama u Europskoj uniji, izjavio je u ponedjeljak Paul Vandoren, šef delegacije Europske unije u Hrvatskoj, napomenuvši da sve ovisi o tome kako ce ta zakonska inicijativa na kraju izgledati, a zasad je još nema na stolu.

- Okolnosti u kojima se nacrt zakona razmatra vrlo su kompleksne, ali zasad ne znam sve detalje, pa ne mogu procijeniti sve cinjenice. Obveza je Hrvatske da poštuje tržišne slobode koje su u temeljima EU-a, a to je sloboda kretanja kapitala, usluga i ljudi, kazao je Vandoren, dodavši da svakako "postoji rizik da bi zakonska inicijativa mogla biti u sukobu s tom temeljnom slobodom".

Treba uzeti u obzir to što kaže Vandoren, rekao je Domagoj Ivan Miloševic, potpredsjednik Vlade, ali je dodao da ne pamti da je u nekoj državi Europe proteklih desetljeca najveca nacionalna kompanija bila "preuzimana na takav nacin", kao što je to slucaj s Inom.

- S obzirom na okolnosti u kojima se dogadala privatizacija Ine, mislim da Vlada treba biti posebno oprezna i zaštititi nacionalni interes u najvecoj nacionalnoj energetskoj kompaniji, naglasio je Miloševic, napomenuvši da o tome treba voditi racuna posebno u doba ekonomske krize.

Za jednog od istaknutih ljudi u pregovarackom timu Hrvatske s EU-om, profesora na zagrebackom Pravnom fakultetu Sinišu Petrovica, nikakve dileme nema: "Zakon kakav predlaže Vlada se ne može donijeti jer je definitivno protivan slobodi kretanja kapitala".

Buduci da je sloboda kretanja kapitala dio pravne stecevine EU-a, Petrovic zakljucuje da se zakon za ogranicenje stjecanje vecinskog vlasništva u Ini "ne bi trebalo donositi jer se njime nece ništa postici".


Podijeli: Facebook Twiter