Vandelic: MOL odgovoran za Inin gubitak tržišta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski predstavnik u Ininom Nadzornom odboru Damir Vandelic izjavio je danas na sudenju bivšem premijeru Ivi Sanderu da je madarski MOL kao strateški partner u Ini zanemario obvezu moderniziranja Ininih rafinerija te da je odgovoran i za propuste zbog kojih je hrvatska naftna kompanija izgubila tržišni udjel u zemljama regije.

Izmjenama medudionickog ugovora koji je 2009. s MOL-om potpisala Vlada optuženog Sanadera propisana je obveza moderniziranja rafinerija u Rijeci i Sisku. No, kako ugovor ne predvida nikakve penale modernizacija nije dovršena, kazao je Vandelic svjedoceci na sudenju bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a optuženom da je za 10 milijuna eura mita Madarima prepustio upravljacka prava u Ini.

Svjedok je dodao i da po odredbama izmijenjenog ugovora Nadzorni odbor nema mogucnosti utjecati na godišnji proracun i investicijski plan.

Djelomicno i zbog zapostavljanja modernizacije Ina je izgubila dio regionalnog tržišta pa je u BiH, Srbiji, Albaniji, Makedoniji i Crnoj Gori njen tržišni udjel pao s 32 posto na 20 posto, ustvrdio je Vandelic. Pad je, kaže, pojacan 2009. i 2010. pa je samo u te dvije godine u regiji izgubljeno više od 14 posto tržišnog udjela.

Upitan tko je Ini preuzeo dio tržišnog kolaca, odgovorio je da je rijec o tržištu na kojem strateški partner MOL djeluje i samostalno te je istovremeno povecao svoj tržišni udjel.

No, na izravno pitanje Sanaderove obrane je li MOL ušao u vlasništvo Ine kako bi sabotirao rad te kompanije Vandelic je odgovorio da takve zakljucke ne može donositi.

"Smatram da se madarska strana u Ini ponaša sukladno odredbama izmijenjenog medudionicarskog ugovora, a štetu treba utvrditi detaljnim vještacenjem", kazao je Vandelic.

Damir Vandelic posvjedocio je na sudenju u aferi Ina-MOL da od izmjena medudionicarskog ugovora, koji je Vlada bivšeg premijera Ive Sanadera potpisala s madarskim MOL-om, hrvatski predstavnici u Upravi ne mogu utjecati na Inino poslovanje.(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter