Vandalizam u Pazinu: Župna crkva išarana uvredama


Pazinski vjernici, a posebno župnik Mladen Matika, jutros su, kada su došli na jutarnju misu ostali neugodno iznenađeni kada su našli župnu crkvu išaranu grafitima.

Za sada nepoznati počinitelj prijavljen je policiji, a djelatnici pazinske "Usluge" odmah su prionuli uklanjanju grafita. Naime, nepoznata je osoba ili osobe noću sa subote na nedjelju crvenim sprejem uvredljivim grafitima išarala tri pročelja pazinske župne crkve sv. Nikole.

Radi se o grafitima kojima se iskazuje neprijateljstvo prema Crkvi, crkvenim velikodostojnicima, političkim strankama kao što je "HDZ=lopovi", a grafit "Nema Boga" i neki sotonistički grafiti upereni su protiv kršćanstva.

"Ovo je bezuman i uvredljiv čin nepoštivanja različitosti, čin netolerancije, nerazumijevanja i neprihvaćanja onih koji drugačije misle", rekao je, komentirajući ovaj nemili događaj župnik Matika. Dodajući kako je ovo necivilizirani napad ne samo na vjernike već i na sve građane mirnog grada Pazina. Uznemiren zbog toga što se dogodilo, vjernici koji su bili na misi, kažu kako je i tijekom mise župnik bio vidno dekoncentriran.

Mnogi u gradu nakon mise komentirali su ovaj događaj bez presedana u Pazinu. Nitko od vjernika nije htio pred kameru, a kamo li pred uvredljivim grafitima išaranu njihovu župnu crkvu. No, svi su jednoglasni u osudi ovog vandalskog čina kojeg Pazin nikako ne zavređuje. Svi očekuju kako će policija pronaći počinitelje i kazniti ih. Žalosno je i za svaku osudu da se netko pod okriljem mraka upustio u ovaj vandalski čin koji na najgrublji vrijeđa kršćanske osjećaje Pazinaca. Ovo nikako ne priliči Pazinu, gradu koji njeguje različitost, toleranciju i pravo na različita politička opredjeljenja. Teško je reći kakav je motiv počinitelja, je li to uistinu iskazivanje mržnje i netolerancije ili tek obijest? Mnogi se nadaju da će to pokazati istraga i otkrivanje drskog počinitelja koji je uvrijedio mnoge Pazince i dirnuo u njihove najdublje osjećaje. (Napisao i snimio Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter