Vandali udarili po knjižnici i muzeju!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ovako se dalje ne može", složni su voditeljica Sveucilišne knjižnice Tijana Barbic-Domazet i ravnatelj Arheološkog muzeja Darko Komšo, nakon što su ih u petak na poslu docekali razbijeni prozori, pobacani vrijedni arheološki eksponati, razvaljena vrata ostave…

"Godinama imamo problema s osobama koje se skupljaju na Malom rimskom kazalištu, iza zgrade Sveucilišne knjižnice te oko zgrade Arheološkog muzeja Istre i Zajednice Talijana. Kontinuirano razbijanje stakla na prozorima i krade akumulatora sa službenih, ali i automobila naših djelatnika, rezultirali su brojnim prijavama policiji, no kako se vandalizam najcešce dogada pod okriljem mraka, pocinitelji su ostali nepoznati", veli Barbic-Domazet.

U zadnje su se vrijeme devastacije pocele dogadati i danju pa je u opasnost dovedena sigurnost djelatnika i korisnika ovih ustanova. Nedavno je tako kamen bacen kroz prozor proletio pored glave jednog djelatnika knjižnice.

Na meti vandala nije samo knjižnica - štete na zgradi Arheološkog muzeja ucestale su i velike: razbijaju se prozori, oluci, cijevi za vodu, šaraju se zidovi, a neprocjenjive štete nastaju rušenjem kamenih spomenika.

Komšo napominje da nije pobornik bilo kakvog zatvaranja, ali bi, ukoliko se devastacije ne sprijece, trebalo postaviti ograde kod Dvojnih vrata, zgrade knjižnice i rimskog kazališta, koje bi neželjenim posjetiteljima onemogucile ulaz.

"Nisam protiv toga da se mladi okupljaju, niti da sjednu na kazalište, na stepenice, ali ne mogu mirno gledati kako sve to devastiraju", veli Komšo pokazujuci nam lokalitet koji su zbog ucestalih devastacija ljetos morali ograditi.

"Ovo je moj apel roditeljima, cijelom društvu jer rijec je o našoj djeci cija se nocna zabava svodi na to tko ce se prvi napiti i što uništiti", navela je Barbic-Domazet, uz zakljucak da se ne želi dovesti u situaciju da zgrade pretvore u zatvore te se povuku pred vandalizmom.


Podijeli: Facebook Twiter